RECEPTI: SUPA OD KOPRIVE
14/05/2015Izbor MARIJA RADOVIĆ
MLADI listovi i vrhovi koprive mogu biti prava gastro poslastica, stoga se ovog proljeća odlučite za nove kulinarske izazove.
Listovi koprive ukusni su i vrlo hranjivi, ukusom podsećaju na paškanat pa se najčešće i koriste kao njegova zamena ili zamena za blitvu u pripremi jela.
Sadrže zavidne količine železa, važnih minerala i čak 20 puta više vitamina C od zelene salate pa su izvrsno prirodno sredstvo za liječenje anemije na vašem tanjiru.
Pomažu čišćenju organizma, ublažavaju osećaj bolova, smiruju upale i potiču varenje.
Iskusni kuvari od koprivu znaju da pripreme supu, variva, raznih varijacija štrudli, salata i sos za pirinač i testeninu.
Kremasta supa od koprive
Potrebno:
20 dkg svežih vrhova koprive
½ glavice crvenog luka
2 režnja luka
voda
so, biber
1 kašika maslinovog ili kokosovog ulja
2 dcl pavlake za kuvanje
Priprema:
Na ulju prodinstajte usitnjen luk. Kada luk postane staklast, dodajte dobro oprane listove koprive i beli luk.Kada osetite da je beli luk pustio miris, podlijte vodom i kuvajte 10-ak minuta.
Nakon toga supu izmiksajte i vratite na vatru.
Ako je pregusta, dodajte još vode, a ako je preretka, umešajte kašiku škrobnog brašna.
Dodajte so, biber, sveži list peršina i pavlaku za kuvanje.
Prokuvajte još nekoliko minuta i supa je gotova.
Poslužite dok je jelo toplo.<
HRANA
RECEPT: ŽITO TORTA
Potrebno: Za patišpanj: 13 belanaca 8 žumanaca 10 kašika šećera 12 kašika mlevenih oraha 7 kašika brašna prašak za pecivo Za krem: 5 dl mleka 5 žumanaca 16 kašika šećera 7 kašika brašna 250 g maslaca 200 g prah šećera 300 g mlevenih oraha pola morskog oraščića Priprema: Umutite čvrst sneg od belanaca uz neprestano dodavanje šećera. Potom ubacite i žumanca i mutite dok ne postane penasto, onda sipajte mlevene orahe, brašno i prašak
RECEPTI: BALKANSKA KRALJICA
Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 3 kg jagnjetine (prasetine), 1 kg crnog luka, 2 zelene paprike 2 kašike peršuna, beli luk, 2 kašike ulja, 250 ml belog vina, šoljica vode, ulje, so, biber Priprema: Meso u komadu operite, obrišite čistom kuhinjskom krpom, posolite pa ga zatim špikujte belim lukom (špikovati znači zaseći meso i ubaciti beli luk). Tako pripremljeno, stavite u zemljani đuveč. Očistite luk i isecite na rebarca i njima prekrijte meso. Na drugoj strani posebno izmešajte papriku (koju
RECEPTI: KROFNE OD KROMPIRA
Potrebno: 300 g krompira 20 g svežeg kvasca 60 ml tople vode 3 žumanca 70 g maslaca 1 kašika konjaka 1 kašika kisele pavlake 300 g pšeničnog glatkog brašna 1 kašičica soli 100 g kuvane šunke ulje za duboko prženje 40 g izrendanog sira Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite i propasirajte. Kvasac razmutite u toploj vodi i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Žumanca i maslac penasto umutite, dodajte konjak, pavlaku, brašno pomešano sa solju,
RECEPTI: MIRISNE JABUKE
Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 4 jabuke srednje veličine 500 ml vode 100 g šećera 1 vanilin šećer, 4 kašike soka od limuna cimet, 80 g suvog grožđa 10 g svežeg đumbira 50 g iseckanih lešnika 1 šlag