SLUČAJ EULEKS: MARIJA BAMI PREDALA DOKAZE ZA KORUPCIJU

14/11/2014 Off By

EU – REGION

Maria-Bamieh1
Bamijeva je pisala i o nekompetentnosti određenih tužilaca da obavljalju posao i izrazila sumnje da su oni primljeni samo na osnovu poznanstava iz BiH.
Između ostalog je navela da je šef izvršnog sektora u Euleksu-u Mat Matson tajno pustio u opticaj sadržaj pisama u kojima se navodi da nekoliko britanskih tužilaca nisu kvalifikovani. Ova pisma je poslao tužiocu Jonatanu Ratelu koji ih je, kako tvrdi Bamijeva, potom poslao britanskim tužiocima. “Sada me članovi te ekipe i celokupni korupitvni mafijaški menadžment hladnokrvno očekaju”, prenosi njenu uzjavu Koha Ditore

 

SUSPENDOVANA tužiteljka Euleksa Maria Bami predala je Evropskoj kancelariji za borbu protiv korupcije više od 40 strana dokaza o kršenju zakona u Euleksu. Nazvala je menadžment misije “mafijaškim”, piše prištinska Koha Ditore.
Podsećajući zvaničnike EU da ima 30 godina iskustva kao pravnica i 18 kao tužiteljka, koja je “dobila mnoge osetljive i velike slučajeve na Kosovu,” ona je u žalbi iz septembra 2014. godine upućenoj Evropskoj kancelariji za borbu protiv pronevera i korupcije (OLAF) do detalja opisala nepravilnosti, uključujući sumnje povodom umešanosti Frančeska Florija i glavne tužiteljke Jaroslave Novotne u korupciju u slučaju Ilira Tolaja.
Bamijeva je pisala i o nekompetentnosti određenih tužilaca da obavljalju posao i izrazila sumnje da su oni primljeni samo na osnovu poznanstava iz BiH.
Između ostalog je navela da je šef izvršnog sektora u Euleksu-u Mat Matson tajno pustio u opticaj sadržaj pisama u kojima se navodi da nekoliko britanskih tužilaca nisu kvalifikovani. Ova pisma je poslao tužiocu Jonatanu Ratelu koji ih je, kako tvrdi Bamijeva, potom poslao britanskim tužiocima. “Sada me članovi te ekipe i celokupni korupitvni mafijaški menadžment hladnokrvno očekaju”, prenosi njenu uzjavu Koha Ditore.
Bamijeva je navela da neki međunarodni tužioci, kao što je Andreja Krejni, nemaju pravosudni ispit, što je kriterijum za rad u Euleksu, a da tužilac Alen Kensik nema odgovarajuće iskustvo za tužioca.
On “ne samo da upošte nema iskustva kao tužilac, nego ima malo iskustva i u odbrani. Alen je radio u Bosni i poznavao je Jonatana Ratela,” navela je Bamijeva, napominjući da su jedno vreme čak stanovali zajedno.
“Zbog toga nisam uverena da Ratel nije znao da Alen nije imao ni jedan dan iskustva. Bez obzira na to, on ga je imenovao kao tužioca u Specijalnom Tužilaštvu Kosova koje se bavi najosjetljivim slučajevima u misiji”, napominje Bamijeva, a prenosi Koha Ditore.
Pomenula još nekoliko slučajeva imenovanja tužilaca u misiji Euleksa na osnovu prijateljskih veza iz Bosne.<


EU

 

lunacekKOSOVARI KORUMPIRALI I EVROPSKU ZAJEDNICU

EU – REGIONI Potpredsednica evropskog parlamenta Ulrike Lunaček je u ekskluzivnom intervju za emisiju ”Život na Kosovu” rekla

euleks-kosovo-1328585176-92453SLUČAJ EULEKSA: BRISEL POKUŠAO DA SAKRIJE SKANDAL

EU – REGION Dok su diplomate i poslanici razočarani strukturama Euleksa, Službe za spoljne poslove EU koje, iako

porotokol2ALEKSANDAR VUČIĆ PRIMIO ELIZABETU GIGU

PROTOKOL Premijer ́ je upoznao sagovornicu sa reformskim merama koje je Vlada Srbije usvojila, kao i sa uvođenjem

 

 MariaPRIŠTINA: AFERA EULEX POTRESA I BRISEL

REGION – EU Kosovski dnevnik Koha Ditore nastavio je s objavljivanjem detalja o korupciji u EULEX-u. Najavljuje da