NBS: SMANJENE KAMATNE STOPE NA 8 ODSTO

13/11/2014 Off By

EKONOMIJA

c437dd09d694a12c878e7c2a362418ea
Ovakvom kretanju inflacije doprineli su faktori sa privremenim uticajem, pre svega neočekivano nizak rast regulisanih cena i primarnih proizvoda kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu. Faktori sa trajnim uticajem poput agregatne tražnje u narednom periodu imaće dodatno pojačano dezinflatorno dejstvo po osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, ocenio je Izvršni odbor

 

Prress služba NBS

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da smanji kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 8 odsto.
Pri donošenju odluke o smanjenju referentne kamatne stope Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija od marta ove godine kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, što će se nastaviti i u narednom periodu budući da će većina faktora i dalje delovati dezinflatorno.
Ovakvom kretanju inflacije doprineli su faktori sa privremenim uticajem, pre svega neočekivano nizak rast regulisanih cena i primarnih proizvoda kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu. Faktori sa trajnim uticajem poput agregatne tražnje u narednom periodu imaće dodatno pojačano dezinflatorno dejstvo po osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, ocenio je Izvršni odbor.
Izvršni odbor očekuje da će započeto sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi umanjiti negativni uticaj spoljnih faktora koji proističe iz neizvesnosti u pogledu monetarne politike vodećih svetskih ekonomija. Očekivano sklapanje aranžmana sa MMF-om predstavljaće dodatnu potvrdu kredibiliteta ekonomske politike, ocenio je Izvršni odbor.
Izvršni odbor je usvojio i novembarski Izveštaj o inflaciji u kojem su predočena aktuelna makroekonomska kretanja i mere monetarne politike. Izveštaj će biti predstavljen javnosti 19. novembra.
Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 11. decembra 2014. godine.<


EKONOMIJA

 

287878_sajamOTVOREN 52 MEĐUNARODNI SAJAM NAMEŠTAJA

EKONOMIJA Na ovogodišnjem Beogradskom sajmu nameštaja izlaže 300 domaćih i stranih proizvođača. Jedna trećina izlagača dolazi iz 15

 

sdprSAOPŠTENJE NBS: NEMA SAZNANJA DA JE SDPR POVUKAO DEPOZITE

EKONOMIJA Sve rezultate svojih aktivnosti NBS deli sa državom kao većinskim vlasnikom banke i imamo saznanja da je

 

SAOBRA«BELI» I «CRNI» GRAĐEVINCI DO KRAJA GODINE

EKONOMIJA Državni sekretar u Ministarstvu, Miodrag Poledica, rekao je da su identifikovana ukupno 542 preduzeća čija je osnovn

 

koridor311KINESKA RAZVOJNA BANKA ZAINTERESOVANA ZA IZGRADNJU BRZE PRUGE BEOGRAD – BUDIMPEŠTA

EKONOMIJA Zorana Mihajlović je istakla da je Kineska razvoja banka jedna od najvećih svetskih banaka koja dolazi u