Istinomer: Laž godine – Veće plate medicinskih sestara

Istinomer: Laž godine – Veće plate medicinskih sestara

27/12/2019 Off By BERB


Za „Laž godine“, najviše pažnje čitalaca privukla je laž predsednika Srbije Aleksandra Vučića:
„Danas plata medicinske sestre iznosi 54.775 sa višom školom, 50.446 sa nižom”


Tokom 2019. godine tim Istinomera je u kategoriji „Istinitosti” ocenio ukupno 73 izjave javnih funkcionera, od čega je 40 izjava ocenjeno „neistinom”, dok su ocenu „kratke noge” odnele 23 izjave.

Iako je izbor za Laž godine već tradicija, usled dva skorašnja hakerska napada na portal Istinomera ovoga puta umesto ankete u kojoj bi čitaoci izrazili svoje mišljenje, rezultati su izvučeni na osnovu analitike koja beleži podatke o tome koji tekstovi sa Istinomerovog portala su najviše čitani.

Najčešće teme koje su bile aktuelne u izjavama političkih zvaničnika odnosile su se na ekonomske procene, opoziciju i proteste protiv vlasti koji se održavaju svake subote u Beogradu. Akteri čije su izjave najčešće bile fekt-čekovane u 2019. godini jesu svakako predsednik države Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ali i premijerka Ana Brnabić.

Takođe, u protekloj godini zabeležena je i jedna istina, naime Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izneo je tačan podatak o broju stranih i domaćih turista u 2018. godini.

Za „Laž godine“, najviše pažnje čitalaca privukla je laž predsednika Srbije Aleksandra Vučića:
„Danas plata medicinske sestre iznosi 54.775 sa višom školom, 50.446 sa nižom”
(Jutarnji program TV Prva, 21. februar 2019. godine)
Istinomer je ovu izjavu ocenio kao „neistinu“, jer je uvidom u platne liste koje je Gradski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost” dostavio redakciji, utvrđeno da je predsednik izneo netačne informacije.

Izjava koja je odnela srebrnu medalju je laž narodnog poslanika i člana predsedništva SNS Vladimira Đukanovića da „za vreme Đilasa, Studio B nijednom nije pozvao nikoga iz SNS-a”, dok je bronzanu zaslužila izjava šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića „da se najmanje 35 istih imena našlo na spisku podrške protestima”.

Više informacija o izboru za Laž godine, možete pročitati na portalu Istinomera.♦