RECEPTI: BALKANSKA KRALJICA

RECEPTI: BALKANSKA KRALJICA

18/04/2015 Off By

Izbor MARIJA RADOVIĆBalkanska kraljica

 

Potrebno:

3 kg jagnjetine (prasetine),
1 kg crnog luka,
2 zelene paprike
2 kašike peršuna,
beli luk,
2 kašike ulja,
250 ml belog vina,
šoljica vode,
ulje, so, biber

Priprema:

Meso u komadu operite, obrišite čistom kuhinjskom krpom, posolite pa ga zatim špikujte belim lukom (špikovati znači zaseći meso i ubaciti beli luk). Tako pripremljeno, stavite u zemljani đuveč.
Očistite luk i isecite na rebarca i njima prekrijte meso.
Na drugoj strani posebno izmešajte papriku (koju ste prethodno iseckali na listiće), seckani peršun, malo bibera, so i vino.
Meso i luk koji ste poređali preko mesa, prelijte šoljicom vode koju ste pomešali sa pola šoljice ulja. Sve zajedno poklopite i stavite u rernu da se peče na 180 stepeni.
Ostavite da se peče negde oko dva i po sata.<


HRANA

RECEPTI: KROFNE OD KROMPIRA

Krofne od krompira

Potrebno: 300 g krompira 20 g svežeg kvasca 60 ml tople vode 3 žumanca 70 g maslaca 1 kašika konjaka 1 kašika kisele pavlake 300 g pšeničnog glatkog brašna 1 kašičica soli 100 g kuvane šunke ulje za duboko prženje 40 g izrendanog sira Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite i propasirajte. Kvasac razmutite u toploj vodi i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Žumanca i maslac penasto umutite, dodajte konjak, pavlaku, brašno pomešano sa solju,

RECEPTI: MIRISNE JABUKE

mirisne-jabuke

Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 4 jabuke srednje veličine 500 ml vode 100 g šećera 1 vanilin šećer, 4 kašike soka od limuna cimet, 80 g suvog grožđa 10 g svežeg đumbira 50 g iseckanih lešnika 1 šlag

 

 

 

RECEPTI : PILETINA SA PIRINČEM IZ RERNE

piletina sa pirincom iz rernePotrebno: 3-4 kašike ulja 800 g piletine (batak, karabatak, pileća prsa)2 kašičice vegete150 g luka250 g svežeg paradajza300 g sveže paprike500 ml vode1 kocka za supu od povrća350 g pirinča200 ml soka od paradajzaperšun

RECEPTI: UŠTIPCI U SIRUPU OD CIMETA

ustipci u sirupu

 Potrebno: 70 gr maslaca 1 šolja brašna 1/2 praška za pecivo 4 jaja, ulje, za prženje Za sirup 1/2 šolje braon šećera, 1 kašičica cimeta 1 šolja vode, 2 kašike soka od pomorandže