Есклузивно филателистичко издање – 60 година од првог лета човека у космос

Есклузивно филателистичко издање – 60 година од првог лета човека у космос

12/04/2021 Off By BERB

На данашњи дан, 12. априла 1961. године, руски космонаут Јуриј Гагарин полетео је у свемир, чиме је започета нова ера у историји човечанства. Тим поводом, Пошта Србије представила је ексклузивно филателистичко издање “60 година од првог лета човека у космос” чији ће уникатни примерци бити уручени  председницима Србије и Руске Федерације – Александру Вучићу и Владимиру Путину.

 

 

Филателистичко издање “60 година од првог лета човека у космос” настало је у сарадњи са Државном корпорацијом Руске Федерације за космичке активности „Роскосмос“. На маркама су хероји – руски космонаути Јуриј Гагарин и Герман Титов, као и прва и до сада једина жена космонаут која је самостално пoлетела у свемир – Валентина Терешкова.

На свечаности која је одржана у ПТТ музеју ексклузивно су представљени и уникатни примерци овог филателистичког издања, који ће бити уручени председницима Републике Србије и Руске Федерације – Александру Вучићу и Владимиру Путину.

„Упркос проблемима са којима се свет суочава, као што су економска криза и пандемија корона вируса, Србија је захваљујући визији и упорности једног човека – председника Александра Вучића, показала да може на најбољи начин да се избори са свим изазовима. Србија памти велике тренутке човечанства и увек ће бити спремна да их пригодно обележи, као што је то учинила данас маркама посвећеним првом лету човека у свемир“, изјавио је Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

 

„Данашњи догађај биће још један подстрек развоју односа Русије и Србије и реализацији договора председника Владимира Путина и Александра Вучића на остварењу сарадње у области науке и технологије, а посебно на сарадњи у производњи вакцине против корона вируса, што је данас и најважније за наше земље и цео свет“, изјавио је изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко и захвалио се директору Ђорђевићу и званичницама Србије на подршци данашњем догађају.

У ПТТ музеју је отворена и изложба настала у сарадњи са Руским домом на којој су приказане ексклузивне фотографије Јурија Гагарина које је обезбедио „Роскосмос“, као и филателистичка изложба “Српска и руска филателија о космосу” на којој су први пут представљене изузетно вредне и ретке поштанске марке са темом истраживања космоса објављене у Србији и Русији, која је организована у сарадњи са Удружењем „Адлигат“.

 

Фото: ЈП Пошта Србије