Апел грађанима да не спаљују ниско растиње на отвореном

Апел грађанима да не спаљују ниско растиње на отвореном

12/04/2021 Off By BERB

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апелује на грађане да не спаљују ниско растиње на отвореним просторима због опасности ширења пожара које може да угрози животе и здравље других људи, да нанесе штету животној средини или другу материјалну штету.

 

Током прошле године, на територији Републике Србије, евидентирано је укупно 27.333 ванредна догађаја, од којих су 21.323 били пожари. Од тог броја, 12.104 пожара настао је на отвореном простору и они чине половину свих пожара који се евидентирају у току године.

Карактеристика пожара на отвореном простору је да се брзо шире и захватају велике површине, представљају велику претњу за животе и здравље људи и проузрокују велике штете на материјалним и културним добрима, као и на животној средини. Овакви пожари, уколико се догоде у близини саобраћајница, могу утицати на безбедно одвијање саобраћаја и настанак саобраћајних незгода.

Прошле године је у пожарима на отвореном простору живот изгубило пет особа, 10 особа је повређено, а у току акције гашења повређено је пет припадника ватрогасно-спасилачких јединица.

Од почетка године евидентирано је 6.933 пожара од којих је 3.696 пожара настало на отвореном простору. У овим пожарима су живот изгубиле две особе, а девет је задобило повреде.

Подсећамо, Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и за то је запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара, као и обавеза лица које је изазвало пожар да надокнади ватрогасно-спасилачкој јединици трошкове интервенисања.

Такође, овим законом забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.

 

Фото: Танјуг