Ускоро решење за компанију Тигар АД

Ускоро решење за компанију Тигар АД

12/04/2021 Off By BERB

Министарка привреде Анђелка Атанасковић обишла је данас Тигар АД у Пироту и том приликом истакла да верује да ће се ускоро наћи решење за ту компанију што је врло битно за цео град.

 

 

„Тигар АД иде у УППР, што значи да ће предузеће пословати према том унапред припремљеном плану реорганизације. Они раде, исплаћују зараду и верујемо да ће у наредном периоду побољшати пословање. Приметна је заинтересованост инвеститора за ову компанију што је одлична вест“, рекла је Атанасковић.

Наводећи да  80 одсто производње  иде за извоз и то највише у Француску, она је истакла да јој је драго што Тигар опстаје и у овим тешким временима јер је реч о правим борцима.

Према њеним речима, то се видело и 2015. године када су добили први УППР и када држава конвертовала сва њихова дуговања и спасила их од много горе ситуације.

„Након тога они су успели да се опораве и потпуно сами крену даље, да праве нове производе, покрену се, траже решење, стану на ноге…“, рекла је Атанасковић.

Како је истакла, најбитније је да сада измирују потпуно све обавезе према држави и према својим радницима

„Тигар је један од 556 предузећа која смо наследили за приватизацију 2014 године. Данас у приватизационом портфељу имамо 77 предузећа, а морам рећи да смо задовољни приватизацијама великих гиганата као што су Железара, Галеника, РТБ Бор, ПКБ“, рекла је Атанасковић.

Министарка је напоменула да је посета Пироту и Тигру АД још једна у низу посета привредним субјектима широм Србије.

„Желимо да чујемо са каквим се изазовима сусрећу привредници, да промовишемо видове подршке коју пружа Министарство привреде, али и да заједнички градимо бољи привредни амбијент“, рекла је Атанасковић.

Помоћник генералног директора компаније Тигар АД Данијела Алексов захвалила се министарки на посети указујући да је пословање те компаније данас стабилно.

Она је истакла да се у фабрици дневно, у три смене, производе седам до осам хиљада пари обуће и да таква упошљеност производних капацитета и стабилно пословање није било могуће без подршке државе и Министарства, пре свега у решавању заосталих дуговања.

„На прагу смо усвајања УППР који ће, уз ово растерећење дугова, гарантовати добру финансијску стабилност“, рекла је Алексов.

Градоначелник Пирота Владан Васић каже да је посета министарке Атанасковић значајан сигнал граду Пироту и Тигру АД да држава води рачуна о њима.

Он је истакао да је Тигар са више од 1.000 запослених и те како битан за Пирот те да радује информација о усвајању УППР-а и евентуалном налажењу стратешког партнера, односно приватизације компаније.

Он је навео и да очекује  да краја ове године у том граду буде отворено око 1.000 нових радних места.

„Да би град био стабилан мора економски да послује добро и да привреда живи. Од доброг рада привреде зависи како ће град функционисати“, рекао је Васић.

Начелник Пиротског управног округа Драгана Тончић рекла је да статистички гледано у Пиротском округу, који по попису из 2011. године има више од 90.000 становника, има 862 компаније и 2.157 предузетника.