Забрана изградње хидроелектрана у заштићеним подручјима

Забрана изградње хидроелектрана у заштићеним подручјима

12/04/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да ће новим законом о обновљивим изворима енергије бити забрањена изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима.

 

“Новим законом биће забрањена изградња како обичних мини хидроелектрана, тако и деривационих МХЕ и свих других великих хидроелектрана. Зашто то радимо? Зато што је у претходном периоду изградња мини хидроелектрана чињена несавесно. Због несавесне изградње дошли смо у ситуацију да њихову изградњу забранимо, иако су мини хидроелектране добар извор енергије. Али, то што се дешавало било је несавесно, од локалних самоуправа које су доносиле планске акте а да нису водиле рачуна о локацијама нити променама у тим водотоковима, затим преко несавесних инвеститора који су градили и ван добијене грађевинске дозволе, или Завода за заштиту животне средине, који је давао па поништавао одлуке. Све је то с правом довело до проблема у локалним самоуправама, где су грађани реаговали”, рекла је она.

Михајловићева је подсетила и да смо упркос тим проблемима у претходном периоду имали ћутњу тадашњих ресорних министарстава заштите животне средине и рударства и енергетике, те да је Србија једна од три земље која је забранила изградњу МХЕ, уз Босну и Херцеговину и Црну Гору.