ALEKSANDAR VUČIĆ: Ostavka Haradinaja – politički trik!

ALEKSANDAR VUČIĆ: Ostavka Haradinaja – politički trik!

20/07/2019 Off By BERB

 

Povodom ostavke Ramuša Haradinaja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da na to Srbija mora da odreaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

“Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zato razumemo radost, ali i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine”.
Rekao je da će Srbija posvetiti još veću pažnju opstanku životu i bezbednosti srpskog naroda na KIM i da naš narod može da računa na Srbiju.

Vučić smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, i to je činjenica i sustina svega:

“Plašimo se da politički razvoj događaja ide u smeru za daljim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine”.

Vučić je novinarima rekao da smatra da je ostavka Haradinaja politički trik, da bi on dobio još veću popularnost i pregazio političke protivnike sto će dovesti do još većeg ekstremizma, a on postane junak koji se bori za Kosovo, a svi drugi nedostojni velikog vođe.

Potsetio je da međunarodna zajednica ćuti o svemu tome, dok “plejada albanskih lidera iz Albanije su se izređali govoreći o Haradinaju kao velikom junaku”.

Srpski predsednik je uveren da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnošću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

Rekao je i da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara:
Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru. Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom“, uveren je Vučić(BERB).♦