POSLE OSTAVKE HARADINAJA: Kurti – trebalo je da ode ranije!

POSLE OSTAVKE HARADINAJA: Kurti – trebalo je da ode ranije!

20/07/2019 Off By BERB

 

Predstavnici dve najuticajnije opozicione grupe na Kosovu – LDK i Samoopredjeljenja, Isa Mustafa i Albin Kurti, različito su reagovali na ostavku Haradinaja.

Dok lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, kaže da žali što je Haradinaj podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda, Kurti smatra da je ostavka došla sa nepotrebnim odlaganjem i iz pogrešnih razloga. Mustafa podseća da je LDK stalno tražio ostavku Haradinajeve vlade, ali da žali što se to dogodilo zbog poziva Specijalnog suda:

“Vjerujem da je borba OVK bila pravedna i čista, kao i da će to pokazati ponovno oslobađanje Ramuša Haradinaja svakih sumnji”, napisao je Mustafa na Facebooku.

Kurti je, međutim, na toj društvenoj mreži napisao da je Haradinajava ostavka došla sa nepotrebnim odlaganjem i iz pogrešnih razloga. Lider pokreta Samoopredjeljenje konstatuje da je došlo vreme kada je Haradinaj morao da podnese ostavku na mesto premijera Kosova.

“Haradina je trebalo da podnese ostavku mnogo ranije, na primer kada je promjenio svoj stav o razgraničenju sa Crnom Gorom, kada je povećao sebi platu, kada je imenovao upravne odbore i zaposlio članove porodice i stranačke kolege, kada je 13. decembra 2018. godine dao prijedlog za plan ”Ahtisari plus” za sporazum sa Srbijom, kada je uništio budžet, kada je pretio Blakaju, kada se ispostavilo da je delegacija za razgovore sa Srbijom protivustavna”, napisao je Kurti. Podsjetio je i da je Samoopredjeljenje bilo protiv formiranja Specijalnog suda za procesuiranje odgovornih bivših pripadnika OVK za zločine protiv Srba.

“Oni koji su glasali za tu odluku, stavili su sebe i celo Kosovo pod ucenu geopolitičkih interesa izvan naše kontrole”, naveo je Kurti.

Bivši premijer Albanije, Pandeli Majko, tvrdi da je to što je Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera Kosova “velika čast Kosovo”, jer on, kako kaže, zna da “razlikuje svoju ličnu sudbinu i nacionalnu bezbednost”.

“On je napravio čin koji Kosovo čini državom kojom upravljaju državnici koji razlikuju svoju ličnu sudbinu od nacionalne bezbednosti države”, napisao je na Facebooku Majko(RTK2).♦