NARODNO POZORIŠTE: Vratio se “San letnje noći”

NARODNO POZORIŠTE: Vratio se “San letnje noći”

07/06/2019 Off By BERB

Olivera Živković

 

Novi San…: Kokan Mladenović

Danas je u Narodnom pozorištu počela prva čitaća proba komedije Vilijama Šekspira „San letnje noći“.

Reditelj Kokan Mladenovića, sa kompletno ženskom podelom, u kojoj je 16 glumica, održao prvu probu. Pre početka, umetničku i saradničku ekipu predstave, pozdravila je, v.d. upravnice Ivana Vujić i poželela uspeh u radu. Vujićeva je kazala da joj je veoma drago što se ovaj poznati Šekspirov komad, sa kojim će biti otvorena nova sezona, posle više od dve decenije, ponovo vraća na repertoar Narodnog pozorišta.

Dramaturzi su Dimitrije Kokanov i Željko Hubač, kostimograf je Bojana Nikitović, scenograf Marija Kalabić, kompozitor Irena Popović, dok će za scenski pokret biti zadužen Andreja Kulešević.
U saradničkoj ekipi su i dr Dejan Sredojević (lektor), Nevena Mijatović (asistent reditelja), Vuk Miletić (izvršni producent), Jasmina Urošević (producent u Drami), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent) i Danica Stevanović (sufler).

Ovo će u Narodnom pozorištu biti šesta dramska postavka “Sna letnje noći”, jedne od najlepših komedija u svetskoj dramskoj literaturi, koju je Šekspir napisao između 1590. i 1596. godine. Premijere su održane 4.aprila.1910. (režija Milorad Gavrilović), 26.marta.1912. (Sava Todorović), 25.juna 1920. (Aleksandar Vereščagin), 11.septembra 1931. (Jurij Ljvovič Rakitin) i 26.septembra 1997. godine (Nikita Milivojević).

Na sceni Narodnog pozorišta, u adaptaciji Lučijana Joneskua, u režiji i koreografiji Mihaela Atanasiu, bila je postavljena i baletska predstava “San letnje noći”, a premijera je održana 10. decembra 1987. godine.

Premijera nove postavke planirana za 6. oktobar na Velikoj sceni Nrodnog pozorišta.♦