PRIVREDNA KOMORA: Fabrici obrazložio tekst ocene EK srpskog razvoja u protekloj godini

PRIVREDNA KOMORA: Fabrici obrazložio tekst ocene EK srpskog razvoja u protekloj godini

07/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici obrazložio je danas privrednicima tekst ocene Evropske komisije srpskog razvoja u protekloj godini.

Posle sednice sa privrednicima, Fabrici i predsednik Komore, Marko Čadež obratili su se novinarima, ali nisu želeli da odgovaraju na pitanja.

Sem je rekao da je makroekonomski prikaz srpskog razvitka na zdravim nogama.To se odnosi na ocenu deficita, duga i inflacije. Sa ovakvim uspesima možemo očekivati privredni rast od 3 do 4 posto:

Ukoliko Srbija želi da nastavi sa reformama i ispuni ono što je planirano, mora povećati javne investicije, ubrza rekonstrukciju državnih preduzeća, smanji korupciju, poboljša pravosuđe, poboljša situaciju u konkurenciji, razvije mehanizam za privredne investicije.

Inače, naša trgovinska razmena sa EU je 67 posto, a najveći su nam partneri Nemačka i Italija. Evropske investicije otvorile su u Srbji 200.000 novih radnih mesta. Fabrici ocenjuje da Srbija treba još da se trudi kako bi stvorila liberalnu ekonomiju u demokratskom društvu:

– Zato je 40 stranica dokumenta posvećeno reformama u vladavini prava, jer je baš u tom sektoru napredak ocenjen kao- ograničen.Ovaj izveštaj treba da posmatrate kao instrument za nastavak napredovanja ka EU. Ako EU ostane ovde, nastaviće da podržava vaš razvoj.

Marko Čadež ocenjuje da je u protekloj godini ipak dosta urađeno.Više od 40 direktnih investicija u Srbiju donelo je 450 miliona evra i otvorilo 19.000 radnih mesta. Od 2012 godine izvoz je udvostručen i stigao je do skoro 11 miliona evra. Deficit je smanjen na 36 posto:

-To govori da su velike kompanije prepoznale Srbiju kao najpogodnije mesto gde će uložiti svoj novac i iz nje izvoziti u ceo svet. Porasla nam je i trgovina uslugama. Sada sa EU želimo da zajedno ubrzamo neke stvari, kako bi privredni rast podigli na 7 posto. Za primedbe oko zakonodavstva i javnih nabavki smo znali i pre.Trudimo se da bolje uključimo privatni sektor u strateško odlučivanje. Na tome premijerka već radi.♦