LSV: Vlada Srbije slaba, puno luta i okrenuta centralizmu

LSV: Vlada Srbije slaba, puno luta i okrenuta centralizmu

15/10/2017 Off By

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da jučerašnje obraćanje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić samo ojačava uverenje da je prvih 100 dana rada Vlade Srbije nastavak politike nejasnog političkog kursa.

Sasvim je jasno da kabinet Ane Brnabić nema ozbiljnu spoljnopolitičku strategiju. Deklarativna privrženost evropskim integracijama često se zamenjuje mitološkim populizmom, a istupi pojedinih ministara u dubokoj su suprotnosti sa zvaničnom spoljnopolitičkom orijentacijom.

Premijerka Brnabić ne pruža odgovore o statusu takozvanog Rusko-srpkog humanitarnog centra u Nišu, a skandal sa odnošenjem stenograma intervuja Bloombergu ambasadoru Ruske Federacije i danas sramoti našu državu.

LSV primećuje i da se nastavlja politika nedovoljne iskrenosti prema državnom integritetu Bosne i Hercegovine kroz nekritički odnos prema predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Nabavljaju se ratni avioni, vodi se skupa trka u naoružavanju, a šta se dešava sa nabavkom ledolomaca koji su preko potrebni našoj zemlji u zimskom periodu?

Unutrašnja politika Vlade temelji se na centralističkom pristupu. Beogradski region je jedini koji je razvijen, a, na primer, prosečne plate zaposlenih radnika su u Vojvodini niže od beogradskih za 23 posto, pa i ne čudi što premijerka Brnabić u jučerašnom obraćanju nijednom nije pomenula rešavanje otvorenih pitanja vezanih za autonomiju Vojvodine.

Grade se mega kompleksi u Beogradu, a ostatak države jedva preživljava.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je predložila Vlada, jasan je signal da je u Srbiji na delu još snažnija centralizacija.

Nedovoljno brz rast bruto društvenog proizvoda dokaz je slabosti privrede i zavisnosti od poljoprivredne prozivodnje. Otuda i čudi nedovoljan angažman Vlade u cilju sanacije posledica katastrofalne suše u Vojvodini.
Dvadeset prvi vek u Srbiji nije samo digitalizacija, nego i pristojno i odgovorno ponašanje članova Vlade, a svi smo svesni da to često nije tako.

Nažalost, Vlada Srbije pokazala je brojne slabosti, neprecizan kurs i okrenutost centralizmu.

Nimalo ohrabrujuće za evropsku perspektivu naše zemlje!(Press LSV)♦