Makedonija: danas se održavaju lokalni izbori

Makedonija: danas se održavaju lokalni izbori

15/10/2017 Off By

 

Građani Makedonije danas glasaju na lokalni izborima koji će, po oceni stranih medija, predstavljati test za vladu Zorana Zaeva koja je došla na vlast pet meseci ranije poslije dugogodišnje vladavine konzervativaca.

Na izborima u u Skoplju i 80 opšina biraju se gradonačelnici i odbornici.
Prema anketama, u prednosti je vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), posebno u Skoplju gde njegov kandidat za gradonačelnika vodi za 2,6 posto u odnosu na konzervativnog protivkandidata.
Glavna opoziciona a stranka VMRO-DPMNE do izbora ima većinu mandata na lokalnom nivou i na izborima pre četiri godine osvojila je 56 od 81 opštine, dok su socijaldemokrati tada osvojili samo četiri opštine.
Agencije prenose da će se, prema procenama analitičara, najžešća bitka na šestim po redu lokalnim izborima od proglašenja nezavisnost Makedonije, voditi u Skoplju, gde se za poziciju gradonačelnika takmiče osam kandidata iz različitih političkih stranaka.
Ankete pokazuju da su favoriti za prvog čoveka Skoplja kandidati dve najutjecajnije makedonske stranke – VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i vladajućeg SDSM-a premijera Zorana Zaeva – Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.
Trajanovski je u kampanji obećao da će, ako treći puta preuzme funkciju gradonačelnika Skoplja, za zamenika imenovati Albanca Muhameta Ametija, koji će biti zadužen za komunikaciju s albanskom zajednicom.
Od osam kandidata u trci za gradonačelnika Skoplja tri su kandidata albanskih političkih stranaka.

Premijer i lider SDSM Zoran Zaev pozvao je građane da masovno izađu na lokalne izbore i glasuju za kandidate njegove stranke, kako bi “zajedno oslobodili zemlju od ostataka kriminalnog režima VMRO DPMNE Nikole Gruevskog”.

Bivši premijer Gruevski očekuje da će VMRO DPMNE pobediti na lokalnim izborima i da će ubrzo posle toga uslediti vanredni parlamentarni izbori na kojima će njegova stranka opet osvojiti vlast i “vratiti svetlost posle četveromesečnog mraka”. On je tokom kampanje svakodnevno izražavao sumnju u regularnost izbornog procesa optužujući SDSM za zloupotrebu institucija.
Za mesta gradonačelnika bori se oko 800 kandidata iz 19 stranaka i koalicija, a samostalno nastupaju 64 kandidata.
Birališta se zatvaraju u 19 sati. Drugi krug izbora bit će održan 29. oktobra. (Agencije)♦