Sto dana Vlade Srbije: Samozadovoljna Predsednica!

Sto dana Vlade Srbije: Samozadovoljna Predsednica!

14/10/2017 Off By

Ranka Čičak

Do nove godine svi će penzioneri dobiri jetnokratnu pomoć od po 5.000 dinara, a od Nove godine se konačno povećavaju penzije za 5 posto (ukupno 8 sa dosadašnjim poivećanjima) a plate u javnom sektoru za 5 i 10 posto – rekla je danas premijerka Ana Brnabić na proslavi 100 dana vlade u Kruševcu.

Kruševac je izabrala zato što ovaj grad slavi godišnicu oslobođenja i predaju fabriku “14 oktobar” firmi Čehoislovak grup.
Premijerka je pohvalila svoj tim i rekla da ne razmišlja o rekonstrukciji vlade.
Tokom prvih sto dana zaključeno je sedam novih ugovora sa investitorima u vrednosti od 78 miliona evra. To je 2.778 novih radnih mesta. Pregovara se sa još 45 mogućih investitora pa se može sakupiti još 2,47 milijardi evra i zaposliti još 23.600 ljudi.
Srbija je napredovala za 12 mesta na globalnoj listi kurentnosti koji objavljje svetski ekononski forum. Sada je 78 na spisku od 137 zemalja. Tako ugledno mesto nije imala u poslednjih deset godina.
Spoljnotrgovinska razmena u ovom periodu narasla za 13,2 posto, a direktne strane investicije veće su za 12,9 posto.
Evropska komisija izuzela je Srbiju iz anti danping mera na uvoz čelika. To će poboljšati položaj smederevske železare i ohrabriti nove kineske i evropske investitore.
Među najneprijatnijim pitanjima novinara bilo je ono o poreklu imovine ministra vojnog Aleksandra Vulina. On je rekao da se danas posle šest godina od trenutka kada je uplatio stan kaje što je rekao istinu:
-Mogao sam slagati, prijaviti stan na ime tasta ili drugog člana porodice. Nisam se nadao da će moja istina biti najstrašnija optužba. Iako su svi podaci o tome poznati, pozivam nadležne da sve ponovo istraže. Oko mog stana više se pisalo nego o svim pljačkaškim privatizacijama u proteklih deset godina.
Na drugo poitanje o ambasadoru Skotu Vulin je odgovorio filozovski:”O njemu se ne izjašnjavam jer poštujem zemlju koja ga je ovamo poslala. Bilo bi dobro da i on tako poštuje moju zemlju”.♦