Постављен апарат за реанимацију у згради Црвеног крста Србије

Постављен апарат за реанимацију у згради Црвеног крста Србије

16/10/2023 Off By BERB

Поводом Светског дана оживљавања, који се обележава 16. октобра са циљем да се подигне свест о познавању мера за спасавање живота приликом наглог срчаног застоја, у згради Црвеног крста Србије (Симина 19) постављен је јавно доступан АЕД апарат (аутоматски екстерни дефибрилатор).

 

Овај апарат намењен је обичним грађанима (немедицинском кадру) и веома је интуитиван, те било ко може да га користи у случају потребе. Организована је и обука за запослене у Црвеном крсту Србије како би могли на брз и ефикасан начин да одреагују и некоме спасу живот.

Седам од десет срчаних застоја дешава се у ванболничким условима, код куће, на послу, на јaвним местима, пред пролазницима, очевицима.

Међутим, мање од 20 процената људи који се затекну на лицу места спремно је да приђе и пружи прву помоћ. Стопа преживљавања након наглог срчаног застоја у ванболничким условимa, у просеку је, свега 5 до 10%.

Уколико се правовремено започну мере оживљавања (кардиопулмоналне реанимације – масаже срца) и употреби АЕД апарат у прва три минута од наглог срчаног застоја, стопа преживљавања може да достигне и преко 70%. Стотине хиљада живота би се могло спасити сваке године након изненадних ванболничких срчаних застоја, када би се повећале стопе реанимације започете од стране очевидаца.

Велика баријера у одлуци да се некоме пружи прва помоћ и започну мере реанимације представља страх. Једини начин да се превазиђе страх јесте похађање обуке прве помоћи ради стицања неопходних знања и вештина. Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца лидер је у едукацији грађана како да поступе у случају животне угрожености и пруже прву помоћ. Мере оживљавања обавезан су део сваке обуке у првој помоћи.

Оживљавање приликом наглог срчаног застоја треба да буде доступно свима.

Помоћ приликом наглог срчаног застоја