Вишеструка корист од улагања у енергетску ефикасност

Вишеструка корист од улагања у енергетску ефикасност

16/10/2023 Off By BERB

Фото: МРЕ

 

Помоћница министарке рударства и енергетике за енергетску ефикасност и климатске промене Маја Вукадиновић рекла је данас гостујући на РТС-у да се у Србији троши четири пута више енергије од европског просека да би се произвела иста јединица БДП-а, а дупло више топлотне енергије, због чега је приоритет државе да промовише и подстиче реализацију мера енергетске ефикасности у домаћинствима и јавним објектима.

 

Она је нагласила да је од 2021. године Министарство је у сарадњи са локалним самоуправама обезбедило 2,66 милијарди динара за субвенције за различите мере енергетске ефикасности које је већ искористило око 20.000 домаћинстава. У овој години субвенције су доступне у 131 локалној самоуправи а новина је да се субвенције крећу од 50 до 65 одсто вредности инвестиције коју намеравају да спроведу. У више од 40 одсто градова и општина расписани су јавни позиви за грађане који показују највеће интересовање за замену столарије, изолације и котлова. Овај пројекат се реализује у сарадњи са Светском банком, трајаће наредних пет година и наш план је да обезбедимо субвенције за енергетску санацију 50.000 домаћинстава.

Вукадиновић је указала да расте интересовање за уградњу соларних колектора за загревање воде као и за постављање соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе чиме се стиче статус купца-произвођача.

До сада је 1.600 домаћинстава прикључено на дистрибутивну мрежу постављањем соларних панела који значајно доприносе смањењу трошкова за електричну енергију али и промовишу употребу чистих извора енергије што се позитивно одражава на животну средину, рекла је она.

Помоћница министарке је рекла да се велика пажња посвећује енергетској санацији јавних објеката.

„Од 2014. године реализовали смо 145 пројеката док смо пре десет дана у Врњачкој Бањи потписали уговоре са 21 јединицом локалне самоуправе, вредности 665 милиона динара, у којој ћемо енергетски санирати школе, вртиће, управне зграде, спортске центре, домове синдиката и културе, уградити соларне панеле и побољшати јавно осветљење. Овим улагањима смањује се потрошња енергије од 20 до 50 одсто, трошкови енергије и зими и лети, и боље штити животна средина“, рекла је Вукадиновић.

Она је указала да је Влада Србије недавно усвојила нове мере којим се промовише рационална употреба електричне енергије у грејној сезони чиме се могу преполовити рачуни за електричну енергију.

Она је додала да се улагања у енергетску ефикасност вишеструко исплате због уштеда које се могу остварити на рачунима за електричну енергију, грејање или набавку енергената, док се значајно повећава комфор живљења.

Вукадиновић је подсетила да Министарство свакодневно ради на едукацији грађана о предностима подизања енергетске ефикасности и рационалне потрошње енергије.

Значајне уштеде се могу остварити заменом старих и постављањем ЛЕД сијалица, коришћењем енергетски ефикаснијих апарата. Данас ће у Кули бизи отворен први енергетски инфо центар у оквиру заједничког пројекта са УСАИД-ом под називом „Боља енергија“ кроз који ће се едуковати грађани и промовисати рационално коришћење енергије и субвенције за енергетску ефикасност. У наредном периоду биће отворени инфо центри и у другим градовима у Србији, закључила је Вукадиновић.