Јачање привредних веза Србије и Швајцарске

Јачање привредних веза Србије и Швајцарске

16/10/2023 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић учествовао је данас на Округлом столу са швајцарском пословном заједницом, који је одржан у организацији Амбасаде Швајцарске у Београду и Швајцарско-српске привредне коморе и истакао значај швајцарских компанија која послују у Србији.

Министар Цветковић је истако да су на скупу присутни предстсавници неких од најистакнутијих швајцарских компанија које чине један део привредног система Србије, што је доказ одрживог пословног амбијента како за стране инвестиције, тако и за домаће идеје.

Цветковић је рекао да као министар привреде има дужност да промовише економски раст, отварање нових радних места и обезбеђивање просперитета грађана и имајући ту одговорност на уму, кренуло се на пут реформи како би се створило окружење погодно за пословање поједностављивањем прописа, смањењем административних оптерећења и побољшањем укупне инвестиционе климе.

Он је додао да је Република Србија направила изузетне кораке ка економском развоју и стабилности и да је данас једна од најбрже растућих економија у Европи, финансијски и економски стабилна земља, у којој је незапосленост испод 10 одсто и константно се смањује.

Према Цветковићевим речима, привреде наших земаља су све ближе и трговински и инвестиционо, српске компаније су у Швајцарску извезле око 140 милиона евра, а простора за унапређење има доста, посебно у области прехрамбене индустрије и ИТ-а. Швајцарска је, са својом глобалном репутацијом изврсности у области финансија, технологије и иновација, природни партнер за Србију и традиционално постоји добра пословна сарадња са пријатељским везама, као и жеља за унапређењем економске сарадње.

Министар Цветковић је истакао да смо у Србији сведоци значајног раста у различитим индустријама, укључујући ИТ, пољопривреду, обновљиву енергију и производњу, да су швајцарске компаније, познате по свом великом иновативном духу и квалитету, добро позициониране да истраже могућности у овим секторима.

Слично томе, додао је министар, српска предузећа могу да уче из швајцарске експертизе и ресурса.

Цветковић је такође указао да Србија има велику дијаспору у Швајцарској која додаје још већу вредност сарадњи двеју земаље, показујући јединство у залагању да швајцарски партнери повећају инвестиције у нашој земљи.

Спремни смо да подржимо швајцарске инвеститоре у реализацији њихових пословних намера, како у процесу реализације њихових инвестиционих пројеката, тако и у заштити стечених права инвеститора, рекао је Цветковић и додао да Министарство привреде представља поузданог партнера и да је уверен да ће одлична билатерална сарадња Србије и Швајцарске бити настављена и оснажена на свим нивоима.

Амбасадор Швајцарске Конфедерације Урс Шмид указао је, између осталог, да су приливи, за период од 2010. године закључно са првим кварталом 2023. године, по основу улагања швајцарских резидената у Србију износили око 2,15 милијардe евра, чиме је Швајцарска доспела на 6. место међу земљама са највећим нето улагањима нерезидената у Србију у наведеном периоду.