Најављена кампања „Life Saving – спорт који спасава животе”

Најављена кампања „Life Saving – спорт који спасава животе”

07/07/2023 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

Данас је у Црвеном крсту Србије одржана конференција за новинаре на којој је најављено покретање националне кампање усмерене на превенцију утапања у Србији. Кампања се организује под слоганом ,,Life Saving – спорт који спасава животе” и представља приклључивање Међународној кампањи Светске здравствене организације ,,Свако може да се утопи, али нико не треба”.

На конференцији је поред активности које ће се реализовати током кампање најављен и завршни догађај, Национално отворено првенство у Life Saving-u које ће се први пут после 40 година организовати у Србији.

У циљу превенције утапања и повећања безбедности на води, Црвени крст Србије кампањом жели да промовише спасилачки позив будући да утапање које је могло бити спречено представља растући проблем, нажалост недовољно препознат.

Присутнима су се обратили: проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, др Детлев Мор, председник Европске федерације за Life Saving и потпредседник Међународне федерације за Life Saving, господин Марко Кешељ, државни секретар у Министарству спорта Републике Србије.

Професор Радовановић је истакао да је Црвени крст Србије једина организација из Србије са преко 40 година традиције, знања и потрбног капацитета за област спасилаштва на води, да је уважен члан Европске и Међународне Life Saving федерације, те да је према одлуци Министарства спорта надлежни национални грански спортски савез. Према његовим речима, Црвени крст Србије је била међу првим организацијама на Балкану која се бавила безбедношћу на води и превенцијом утапања.

Због изузетног залагања у овој грани спорта, професорки др Сањи Мазић додељена је титула официра Европског реда за Life Saving.

Примењујући стандарде које је прописала Светска и Европска федерација за спасавање на води, Црвени крст Србије, казао је Радовановић, обучио је у претходних 15 година преко 1500 кандидата за спасиоце на води. Он је нагласио да у просеку током летње сезоне Црвени крст Србије ангажује преко 100 спасилаца који воде рачуна о више од 15 000 грађана. „Посебна пажња посвећена је оспособљавању и ангажовању у случају трагања и спасавања током поплава“, рекао је Радовановић и додао да чланови служби спасавања на води Црвеног крста у општинама и градовима током целе године спроводе превентивно едукативни програм под називом Безбедност на купалиштима, а да је у периоду од јануара 2015. до краја 2022. године Црвени крст Србије различитим активностима подизао свест у локалним заједницама о безбедности на води и поступцима у превенцији утапања и на тај начин информисао 119.187 људи.

Професор је најавио активности у оквиру кампање: едукативна предавања, караване који ће посећивати средине у Србији са циљем промоције спасилаштва и безбедности на води, као и припреме за Национално отворено првенство планирано за 22. септембар ове године.

Доктор Мор je казао како статистика показује да је утапање тихи убица, те да несреће на води не познају територије. Он је представио рад Међународне и Европске федерације за спасилаштво на води и истакао да је Србија већ дуго уважен члан ових организација. Мор је подвукао чињеницу да је Lifesaving једини спорт који као своју важну активност има спасавање људских живота када се нађу у опасности и да има дугу историју. Указао је на то да се 25. јула обележава Светски дан превенције утапања и позвао све да дају свој допринос да се овај спорт промовише кроз законску регулативу као и кроз практичне делатности. На крају свог излагања, председник Европске федерације за безбедност на води уручио је Ранку Демировићу, стручном сараднику за деловање у несрећама Црвеног крста Србије признање за велике заслуге у промоцији овог спорта.Државни секретар је дао пуну подршку свим напорима који у свом исходу имају спасавање живота и у име Министарства спорта Републике Србије Црвеном крсту Србије пожелео много успеха у наставку кампање и организацији Националног такмичења.

Током догађаја, медијима су се обратили и спасиоци на води који представљају чуваре наших живота на води. Они су говорили о својим искуствима и мотивацији да наставе да се баве спасилаштвом.

Након медијског догађаја одржан је округли сто у оквиру кога су учешће узели представници министарстава Владе Републике Србије, институција и организација које својим делокругом рада директно или индиректно утичу на превенцију утапања и безбедност на води.

Отварајући округли сто, Јелена Јанковић, помоћница министарке здравља, позвала је учеснике скупа да узму активно учешће у важној теми како би се унапредио нормативни оквир Републике Србије будући да ће то у крајњем исходу довести до спасавања живота појединаца и безбедности заједнице.

Циљ Округлог стола је покретање иницијативе за креирање Националне резолуције превенције утапања. Учесници су истакли да је спасилаштво на води значајна јавноздравствена тема и снажно су подржали активности које ће у резултату довести до Резолуције и повећања безбедности нашег становништва на води као и доношење законских аката у вези са уређењем ове области.Према проценама Светске здравствене организације глобално 236.000 особа се годишње утопи, сваког дана око 650, чак 26 особа сваког сата. То је биланс тихе епидемије смртних исхода који се могу спречити. Утапање је узрок око 2,5 милиона смрти које су могле бити спречене у последњих десет година, а и један је од десет узрока смрти деце и младих до 24 године. Ово је проблем који није довољно препознат.

Србија се према подацима Светске здравствене организације налази испод европског просека када је у питању утапање. Према њиховим подацима, од 1998-2020. године у нашој земљи годишње се утопи 89 особа.

Life Saving је чувар живота локалне заједнице на води и даје пример и узор младима како могу да буду безбедни на води, допринесу безбедности на води својих вршњака и своје околине. У времену технолошког развоја, Life Saving је једна од ретких грана спортова која поред физичке активности, развија вештине и знања за очување људског живота и доброчинство.