8. мај Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца – Сачувајмо хуманост

8. мај Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца – Сачувајмо хуманост

04/05/2024 Off By BERB

Као и сваке године, Црвени крст Србије у среду 8. маја низом активности обележава Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Ове године позивамо вас да нам се придружите на Тргу републике од 11 до 14 сати.

Волонтери и запослени спремили су предавања и радионицe за децу и одрасле којима грађанима желе да приближе своје активности. Присутни ће моћи да прошире знања о борби против трговине људима, о начину поступања у случају елементарних непогода, као и у случају наглог срчаног застоја. Свима који буду желели, наши волонтери доктори биће ту да дају здравствени савет, измере притисак и шећер у крви.

За децу је спреман посебан кутак где ће кроз игру учити о пружању прве помоћи, превенцији ризичног понашања које може водити у замке трговине људима и начинима да заштите себе и своје вршњаке.

Посебно позивамо грађане да донирају школски прибор деци из социо-економски угрожених породица.

На Тргу републике биће представљене следеће активности:

Социјална делатност – Постављање ће бити касице Црвеног крста Србије и кутије за прикупљање школског прибора, које ће касније преко наших организација у Србији бити дистрибуиране деци из социо-економски угрожених породица. Позивамо грађане да се укључе у акцију и донирају школски прибор. Током догађаја, волонтери и запослени информисаће организоване групе ученика као и остале заинтересоване суграђане о значају солидарности, емпатије и хуманости, као и о могућим начинима пружања помоћи оним појединцима и породицама којима је неопходна подршка шире друштвене заједнице.

Служба тражења – Волонтери и запослени пружаће информације о активностима службе тражења и упознати грађане детаљније са пословима службе тражења. Делиће лифлете, брошуре, формуларе за тражење.

Борба против трговине људима – Вршњачки едукатори ће кроз широк дијапазон интерактивних радионица приближити проблем трговине људима најмлађима. Деца ће слажући интерактивне слагалице, бојећи бојанке, играјући едукативне друштвене игре или фотографишући се у фото-панелима моћи да истраже карактеристичне ризичне ситуације, те да уз разговор и смернице сертификованих едукатора Црвеног крста науче адекватне мере опреза од трговине људима.

Добровољно давалаштво крви – За млађу узрасну групу предвиђено је цртање деце на тему добровољног давалаштва крви у оквиру конкурса ”Крв живот значи”, а за одрасле, предвиђен је разговор о давалаштву крви, подела беџева са крвном групом даваоцима и дељење обавештења грађанима за акције у Београду које се одвијају од 8 до15 маја.

Деловање у несрећама – Грађани ће моћи да науче како бити безбедан на купалиштима, на води и поред воде, као и како да се понашају на планини. Такође, научиће и како да смање ризик од катастрофа, сазнаће који ризици постоје и шта је важно да знамо како бисмо били безбедни

Прва помоћ – За старије суграђане планирана је обука у техникама оживљавања и у коришћењу АЕД уређаја. За децу је предвиђена радионица из прве помоћи.

Здравствено превентивне активности – Волонтери ће промовисати здравствено-превентивне активности тако што ће заинтересованим грађанима делити едукативни материјал Црвеног крста Србије који се тиче здравих стилова живота и превенције болести. Заинтересованим грађанима мериће се притисак и шећер у крви.

Програм бриге о старијима – Старији волонтери из Велике Плане имаће изложбу својих ручних радова.
У оквиру програма промоције хуманих вредности, маскоте програма дружиће се и сликати са децом.

Активностима на Тргу републике отпочињемо недељу Црвеног крста која траје од 8. до 15 маја.

Током седам дана, разним догађајима трудићемо се да на најбољи начин представимо рад организације и тако мотивишемо суграђане да се придруже великој мрежи волонтера који проносе основне принципе које баштини Међународни покрет: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство, универзалност. Овогодишњи слоган гласи: Сачувајмо хуманост!

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца обележава се сваке године 8. маја, на дан рођења његовог оснивача и идејног творца Анриа Динана који је године 1859. присуствовао крвавој бици код Солферина где је након сукоба на бојном пољу остало више од 40 000 рањених и умирућих војника. Иако је био трговац случајно затечен на месту борбе, Динан је дошао међу повређене и данима остао у италијанском месту пружајући помоћ и организујући мештане да приме у своје домове рањенике независно од тога на чијој су страни ратовали. Његов поклич Tutti fratelli (Сви смо браћа) умирио је горчину код становника и отворио врата хуманости и солидарности, помоћи сваком човеку, без обзира на народност или веру. У част овом великом Женевљанину, као симбол заштите изабран је знак црвеног крста на белој подлози, што је исти симбол са швајцарске заставе само у обрнутом распореду боја знака и основе.