Откривена биста Дејана Медаковићa у Карловачкој гимназији

Откривена биста Дејана Медаковићa у Карловачкој гимназији

07/07/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић присуствовала је свечаном откривању бисте Дејана Медаковића у Карловачкој гимназији.Том птиликом је поручила да је то круна обележавања стогодишњице од рођења овог великана наше културе и науке и личности која је обележила читаву једну епоху новије историје Србије.

„Ерудита најплеменитије врсте и ренесансна личност светског формата, истовремено је до најситнијих детаља познавао свој народ, његову историју и културу, и без грешке умео да препозна ко су нам пријатељи у бурним временима и тешким околностима“, рекла је Маја Гојковић.

Према њеним речима, његовом драгоценом завештању морамо се враћати увек изнова, јер у њему, између осталог, можемо пронаћи одговоре на питања која су ванвременска.

„Зато је јако важно да се и након престанка формалног обележавања века од његовог рођења, непрестано подсећамо на Дејана Медаковића и никада не допустимо да глобални дух времена и модерне реке заборава одведу његово дело на слепи колосек колективног памћења“, додала је Гојковић.

Истичући да је, као министар културе и председник Одбора за обележавање сто година од рођења Дејана Медаковића, задовољна што је бројним активностима показан висок ниво посвећености у чувању и неговању сећања на значајне личности које су стварале наше драгоцено културно наслеђе, Гојковић је рекла да је посебно поносна на то што Министарство културе у континуитету подржава издавање његових „Изабраних дела из историје уметности“, као и на то што је подржало издање монументалног дела „Српски сликари 18-20. века“.„Како бисмо на адекватан начин употпунили ову значајну годишњицу, одмах смо прихватили иницијативу Вукове задужбине и Издавачке куће ‘Прометеј’ и определили средства за ливење три бисте Дејана Медаковића. Оне ће бити постављене у установама које су обележиле његов животни пут и радни век: овде у Карловачкој гимназији, у Вуковој задужбини и остаје да видимо да ли у Српској академији наука и уметности или Матици српској“, додала је Гојковић.

У име Министарства културе, Гојковић је захвалила свим члановима Одбора за обележавање јубилеја и породици Дејана Медаковића што је заједничким снагама Дејану Медаковићу одата заслужена почаст.


Свечаном откривању бисте у Карловачкој гимназији присуствовали су председник Покрајинске владе Игор Мировић, чланови породице Медаковић, чланови Одбора за обележавање јубилеја и поштоваоци Дејана Медаковића.