Генералу Божидару Јанковићу биће подигнут споменик у Београду

Генералу Божидару Јанковићу биће подигнут споменик у Београду

07/07/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је данас, на Новом гробљу у Београду, обележавању 103. годишњице од смрти генерала Божидара Јанковића.

Селаковић је том приликом изјавио да се у години у којој Удружење ратних добровољаца Србије 1912-1918. обележава 120 година постојања, одаје почаст једном од највећих и најталентованијих српских официра с краја 19. и почетка 20. века.Министар је навео да када говоримо о величини српског официра често помињемо Радомира Путника, Степу Степановића, Живојина Мишића и Петра Бојовића, а да је дуго времена лик и дело генерала Божидара Боже Јанковића стајало по страни.

Селаковић је, говорећи о животу генерала Јанковића, подсетио да је он припадао оној групи високих српских официра који су положили заклетву краљу Александру Обреновићу и који од те заклетве није хтео, није желео, и није сматрао моралним да одступи.

На иницијативу Удружења српских ратних добровољаца 1912-1918. године, у октобру ове године, а на дан који сматрамо најзначајнијим у каријери, у биографији генерала Боже Јанковића, али и једним од најзначајнијих дана у нововековној историји српскога народа, на дан ослобођења Приштине у Првом балканском рату, у Београду ћемо заједничким снагама, вољом добрих људи и брегалаца открити први пут споменик генералу Божидару Божи Јанковићу, истакао је министар Селаковић. „То је само показатељ онога што сматрамо својим задатком, којих је више. Један је да бринемо о нашим ратним ветеранима, о нашим борцима, породицама палих бораца, ратним војним инвалидима, цивилним инвалидима, али и да негујемо културу сећања. Јер, ако то не будемо чинили онда се једнога дана нико неће сећати ни нас“, закључио је министар Селаковић.

Поред подизања споменика генералу Божи Јанковићу, Селаковић је најавио да ће у октобру ове године у Београду бити обележена 110. годишњица победе у Другом балканском рату и у Брегалничкој бици.