Велики значај дијаспоре у регионалном развоју Србије

Велики значај дијаспоре у регионалном развоју Србије

06/02/2023 Off By BERB

Foto: Miloš Perić

 

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек разговарао је данас са координаторком Националног конвента о Европској унији Бојаном Селаковић и члановима Радне групе за Поглавље 22 које се односи на регионалну политику и координацију структурних инструмената о досадашњим активностима и плановима за наредни период.

 

Министар је оценио да је неопходно интензивирање активности Радне групе, не само у погледу напретка у приближавању европским регулативама, већ и са циљем успостављања домаће развојне стратегије.

Имајући у виду да је равномерни регионални развој предуслов за свеукупни економски напредак државе, Ђерлек је најавио могућу израду стратешког документа који ће регулисати ову област и установити систем деловања у наредним годинама.

Подвукао је и важност координисаног и планског пројектног рада најширег спектра, с обзиром на то да регионална политика укључује различите области, као што су привреда, енергетика, саобраћајна инфраструктура, пољопривреда, образовање, заштита животне средине, здравство и социјални развој.

Говорећи о подизању ефикасности актуелних политика и инструмената регионалног развоја, Бојана Селаковић подвукла је важност укључивања наше дијаспоре која би, како је оценила, могла значајно да допринесе регионалном развоју Србије.

Када је у питању дијаспора, Ђерлек је навео да је она веома бројна и представља велики неискоришћени потенцијал.

Ђерлек је са члановима Радне групе разговарао и о примени Стратегија паметне специјализације, осмишљене у оквиру кохезионе политике Европске комисије, која представља свеобухватну агенду за привредну трансформацију и подршку кључним националним инвестицијама и регионалним приоритетима.

Ова Стратегија, како је објашњено, има за циљ подстицање развоја заснованом на знању и регионалним потенцијалима, кроз подршку технолошким иновацијама и инвестирању.