Dva jaka zemljotresa u Turskoj, više od 2.500 mrtvih

Dva jaka zemljotresa u Turskoj, više od 2.500 mrtvih

06/02/2023 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd/Foto: Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

 

Snažan zemljotres pogodio je rano jutros jugoistočnu Tursku, u blizini sirijske granice i prema zvaničnim izvorima, usmrtio najmanje 2.300 ljudi u Siriji i Turskoj, dok su mnogi zarobljeni u ruševinama. Oko 13.20 po lokalnom vremenu osetio se novi jak zemljotres u turskoj provinciji Kahramanmaraš. Strahuje se da će broj stradalih i dalje rasti. Hiljade je povređenih, srušen veliki broj objekata, oštećeni kulturno-istorijski lokaliteti…

 

Američki institut za seizmologiju saopštio je da se potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale dogodio u 4.17 po lokalnom vremenu, na dubini od 17,9km, u blizini grada Gazijantep. Potom je oko 13.24 sati po lokalnom vremenu zabeležen novi jak potres jačine 7,6 stepeni.

Broj poginulih u prvom zemljotresu u Turskoj porastao je na 1.541, saopštio je potpredsednik zemlje Fuat Oktaj. U Siriji je poginulo najmanje 968 osoba. Sirijska državna novinska agencija SANA izvestila je o 538 stradalih u oblastima pod kontrolom vlade, a grupa „Beli šlemovi“, poznata kao Sirijska civilna odbrana, prijavila je 430 smrtnih slučajeva u oblastima pod kontrolom opozicije, javlja CNN.

Turska ima najmanje 9.733, a Sirija 2.403 povređena u razornom zemljotresu, dodao je CNN.

Mnoge zgrade su srušene i spasilački timovi su poslati u potragu za preživelima. Epicentar zemljotresa bio je u okrugu Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš na jugoistoku Turske, na oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom.