Dela Filipa Mirazovića u galeriji Sanjaj

Dela Filipa Mirazovića u galeriji Sanjaj

22/12/2022 Off By BERB

Slikar Filip Mirazović je jedan od umetnika koji je slavu stekao prvo u svetu, a sada beogradska publika po prvi put može da vidi njegova izvanredna dela na izložbi “Figura X u prostoru Y” koja je 21. decembra otvorena u prestoničkoj galeriji Sanjaj.

 

U prepunoj galeriji izložbu je otvorila Sanja Bjelanović-Janković uz podršku supruga dr Neleta Karajlića, koji je na najbolji način opisao Mirazovićeve slike: “Filip Mirazović pokazuje tijelo kao hram, ali ga ne uljepšava, već ga oslobađa. Oslobađa ga lanaca konformizma, stega uvriježenog mišljenja, oslobađa ga čak i sile zemljine teže, pa na nekim slikama, ženske figure, pobjegle od zakona fizike, podsjećaju na junake nekog štiva naučne fantastike. Zbog tog bijega od gravitacije, svijet kojeg Filip Mirazović prikazuje, nalazi se u posebnom, bestežinskom stanju, između sanjarenja i meditacije, okrenut ka sebi, zadubljen u misli. Čini se da svako tijelo, muško ili žensko, igra neku ulogu koja je sakrivena od prvog pogleda.”

Nele je primetio da figure na Mirazovićevim delima neodoljivo podsećaju na dela starih majstora među kojima se pojavljuju i trivijalni detalji modernog života kojima je autor vešto našao mesto u kompoziciji i zaključio: “Otuda savršeni sklad između glavnih junaka i okoline koja ih okružuje, pa makar oni i lebdjeli nad njom. Iz njegovog djela jasno je da je Filip Mirazović slikar zanesenjak, jedan od onih koji još uvijek vjeruju da će Ljepota promijeniti svijet. A ljepota dolazi iz Duha, a tijelo je Njegov hram.”

Mirazović je bio ganut Neletovim rečima i reakcijama prisutnih, te je izrazio veliko zadovoljstvo što je napokon dobio priliku da slike predstavi i u svojoj zemlji.
Filip Mirazović je rođen u Šapcu, a 1992. godine se preselio u Francusku gde i danas živi i radi. Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Parizu u klasi profesora Vladimira Veličkovića, našeg poznatog akademskog slikara, a dodatnu specijalizaciju završio je sa najvišim ocenama i preporukama u kabinetu slavnog multimedijalnog umetnika Kristijana Boltanskog i francuskog apstraktnog slikara Dominika Gotjea. Od 2005. godine izlaže svoja dela na samostalnim i grupnim izložbama u prestižnim francuskim galerijama, a ove godine i na velikoj grupnoj izložbi u Majamiju.

Izložba je otvorena do 31. januara 2023. godine, a radno vreme galerije Sanjaj, koja se nalazi u ulici Dositejeva 11, je radnim danima od 12 do 20h, a subotom od 11 do 15 časova.