Осуда објављивања личних података детета у процесу усвојења

Осуда објављивања личних података детета у процесу усвојења

22/12/2022 Off By BERB

Министарство за бригу о породици и демографију најоштрије осуђује потез посланице Народне странке Иване Парлић, која је у директном преносу седнице Народне скупштине Републике Србије изнела податке о малолетном детету без родитељског старања и под непосредним старатељством и грубе неистине о усвајању деце.

 

Посланица Парлић је изнела велику лаж да је малолетно дете З. М. 12. децембра 2022. године из хранитељске породице одведена у Шведску.

Министарство за бригу о породици и демографију истиче да је процес усвојења у овом случају у току и да није донето коначно решење.

Народна посланица је изношењем неистиних информација о насилном одвођењу детета из хранитељске породице и његовом усвојењу грађане Републике Србије довела у заблуду, са циљем узнемирења јавности, а посебно детета.

Министарство апелује на уздржавање од објављивања личних података (име, презиме, порекло, фотографија и остало) деце која су у процесу усвојења, јер је то у потпуној супротности са Породичним законом, а понајвише интересима детета.

То право је данас од стране народне посланице Парлић прекршено изношењем личних података о детету, података о породичним приликама, података о усвојењу, приказивањем фотографија малолетних лица која се налазе у систему социјалне заштите.

Министарство наглашава да је процес усвојења деце строго контролисан процес и да се о сваком кораку у оквиру њега води рачуна, а са циљем најбољег интереса детета.