Састанак председника Народне скупштине са сталном координаторком УН у Србији

Састанак председника Народне скупштине са сталном координаторком УН у Србији

21/12/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са Франсоаз Жакоб, сталном координаторком Уједињених нација у Републици Србији. Сарадњу са УН оценио је као позитивну и успешну, истичући отвореност за њен даљи наставак и унапређење.

 

„За Србију је УН једна од најзначајнијих организација у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета држава чланица“, поручио је др Орлић.

Како је истакао, поштовање међународног јавног права представља темељ Уједињених нација, а овај принцип Република Србија примењује доследно – како у односу на своју државу, тако и у односу на све државе у свету. „И управо је председник Србије Александар Вучић више пута поновио – тражимо пуно поштовање Повеље УН и важећих резолуција СБ УН, свакако и Резолуције 1244. То данас мора да се каже, јер видимо да су званичници различитих држава у стању да изговоре апсурдне ствари – да Резолуција 1244 за њих не важи или да признају само неки њен део. Тиме отворено поручују да, што се њих тиче, међународно право није важно. Важно им је само њихово право моћи и силе“, рекао је председник НС РС.

Подсетио је да је српски народ у мирном, достојанственом и ненасилном протесту, али да из Приштине, након што су почели да људе киднапују и затварају без икаквих доказа, сада стижу и страшне претње о уклањању барикада и по цену људских жртава. „Ситуација је ужасно тешка, али ћемо наставити да се залажемо за дијалог и мир. Срби на КиМ наставиће да, као и до сада, поштују међународне мисије, чији мандат и произилази из Резолуције СБ УН 1244. Важно је да се сви стриктно држе мандата који су им доделиле УН“, рекао је др Орлић, додајући да, по овом питању, више од сто држава чланица УН стоји на истим позицијама као Република Србија.

Франсоаз Жакоб рекла је да Уједињене нације питање КиМ држе високо на агенди, те да ће „бити уложени додатни напори да се принципи имплементирају у пракси и да се у региону сачува мир за просперитетну будућност“.

Др Орлић је током састанка потврдио активно партнерство НС РС са Уједињеним нацијама, првенствено у контексту испуњења Агенде 2030 и Циљева одрживог развоја у Републици Србији.

Стална координаторка УН указала je на важност Агенде 2030 и Оквира сарадње УН и Републике Србије, са посебним освртом на значај питања зелене транзиције, хуманог капитала и људских права. „НС РС је институција од изузетног значаја за напредак у поменутим областима. Спремни смо да искористимо потенцијале и заједно истражимо нове могућности за сарадњу“, поручила је Жакоб и поново потврдила посвећеност УН да подрже Србију да убрза своју зелену трансформацију, истовремено постајући регионални лидер у суочавању са климатском кризом и стварању нових могућности за све. Она је препознала недавну посвећеност Владе Србије да примени принцип „Да нико не буде изостављен“ на све законе и националне планове као прави корак напред ка смањењу неједнакости. Жакоб је такође изразила наду да ће сигурно и повољно окружење за учешће цивилног друштва и поштовање људских права и слобода бити додатно ојачано.