Из Азербејџана можемо обезбедити до трећине годишњих потреба за гасом

Из Азербејџана можемо обезбедити до трећине годишњих потреба за гасом

21/12/2022 Off By BERB

Фото: МРЕ

 

Током радне посете Бакуу, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је са министром енергетике Републике Азербејџан Парвизом Шахбазовим, министром економије те земље Михаилом Џабаровим, представницима компаније Сокар и председником компаније Азеренерџи Бабом Рзајевим.

 

Разговори који су вођени са министрима и водећим енергетским компанијама из ове земље значајни су за спровођење планова Србије за диверсификацију извора снабдевања енергентима и повећање енергетске независности Србије, рекла је министарка Ђедовић.

“Србија и Азербејџан имају стратешку сарадњу захваљујући пријатељским односима наша два председника. Стуб те сарадње је енергетика. Са министром Шахбазовим разговарала сам о количинама гаса које можемо допремати из Азербејџана завршетком изградње интерконектора Бугарска Србија, наредне године. У будућности можемо очекивати и до трећине наших потреба за гасом управо из Азербејџана. На састанцима је било речи и о плановима за изградњу новог гасног постројења у нашој земљи. То су изузетно важне теме јер нам омогућују диверсификацију извора снабдевања и већи степен енергетске независности у овим неизвесним временима.“, нагласила је Ђедовић.

Такође, у фокусу посете била је и сарадња у области електричне енергије и планирана градња подводног кабла испод Црног мора, за чију је изградњу недавно потписан Споразум између влада Азербејџана, Грузије, Румуније и Мађарске.

„Азербејџан ће тим каблом годишње Европској унији испоручивати значајне количине електричне енергије. Када се пројекат буде реализовао биће од користи и за Србију. Захваљујући добром раду наших хидрокапацитета и повољнијим временским приликама, у децембру, до сада, нисмо увозили електричну енергију, али је важно да наставимо са добрим планирањем и радом на обезбеђивању додатних количина енергената“, изјавила је министарка.

Министарка Ђедовић борави у посети Азербејџану у оквиру радне посете председника Србије Александра Вучића тој земљи.