Развој сарадње са Азербејџаном у области пољопривреде и енергетике

Развој сарадње са Азербејџаном у области пољопривреде и енергетике

17/12/2022 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, који је уједно и копредседавајући Међувладиног комитета за економску сарадњу и трговину између ове две земље са стране Републике Србије, разговарао је данас са министром рада и социјалне заштите Азербејџана Сахилом Бабајевим. Министар Бабајев је копредседавајући наведене Комисије Азербејџана, a уочи предстојеће посете председника Републике Србије Александра Вучића тој земљи.

 

Током видео састанка, два министра су указала да је посета председника Србије Александра Вучића Азербејџану прилика да се конкретизује сарадња у области пољопривреде, енергетике и транспорта, као и да се дефинишу нове области размене искуства и међусобне подршке. Они су истакли да је билатерална сарадња Србије и Азербејџана на највишем политичком нивоу, што је основа за блиску сарадњу у области сваког ресора.

Говорећи о досадашњој сарадњи, министри су навели да се посебна пажња мора посветити пољопривреди, узимајући у обзир постојеће ресурсе и капацитете обе државе. Када је реч о транспорту, са стране Азербејџана је исказана иницијатива за успостављањем директних летова између Београда и Бакуа.

Као најважнију област међусобне сарадње, министри Селаковић и Бабајев су истакли област енергетике, пре свега у гасном сектору и енергетској транзицији. Узимајући у обзир да је ове године потписан и споразум између Владе Азербејџана и Владе Србије о сарадњи у области енергетике и рударства, у наредном периоду изградњом гасне интерконекције са Бугарском, биће омогућено да Србија добија гас од Азербејџана. Такође, два министра су навела да се активно разговара и о успостављању преносних капацитета и техничким могућностима испоруке електричне енергије из Азербејџана у Србију.

На крају састанка, министри су истакли да њихови ресори у области рада и социјалне политике имају већ успостављену добру сарадњу, која може да буде даље унапређивана кроз међусобну размену искустава, посебно у области дигитализације процеса рада.