Привреда подршка развоју знања и науке

Привреда подршка развоју знања и науке

17/12/2022 Off By BERB

Foto: NIS

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије Јелена Беговић, присуствовала је на свечаности компаније НИС поводом десетогодишњице њиховог програма „Енергија знања“, у петак у Палати Србија и том приликом поручила да данашње време карактерише невероватно брз технолошки развој а да компанија НИС улаже велику енергију да подржи знање Србије.

 

“НИС је показао да има визију да у комуникацији са високим образовањем и у комуникацији са науком заиста допринесе развоју наше земље. Светосавска награда за НИС има и дубље значење, јер је препознат значај сарадње привреде у сегментима и у развоју високог образовања и науке. Из угла ресора који представљам, јако је битно да НИС подржава развој природних наука и да додељује стипендије најбољима међу најбољима, а са друге стране да омогућава да ти људи једног дана добију посао у нашој земљи, да умањимо одлазак људи, а можда да им омогућимо и повратак”, рекла је министарка Беговић.

Она је још додала да је компанија НИС кроз програм „Енергија знања“ уложила велику енергију да подржи знање Србије.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев, истакао је значај улагања компаније у младе.

„Иза нас је година пуна изазова. Циљ нам је био да уредно снабдевамо тржиште и допринели смо енергетској стабилности Србије. Наставили смо и са модернизацијом компаније и новим пројектима. Нисмо одустали ни од улагања у знање – у будућност младих, у будућност наше компаније и у будућност Србије. Кроз програм „Енергија знања“, сарађујемо са универзитетима, подржавамо најбоље студенте и дочекујемо их у нашем великом тиму. Са партнерима из Владе Србије, образовних и научних установа, наставићемо да подржавамо развој ове земље“, изјавио је Тјурдењев.

Кроз сарадњу са домаћим и међународним образовним институцијама, НИС је до сада стипендирао више од 130 студената од којих је више од њих 60 већ запослено у компанији.

”Ово је пример добре праксе који показује колико је важна континуирана сарадња образовања и привреде. Заједнички циљ свих нас је да улажемо у квалитет образовања и верујем да ћемо успешну десетогодишњу сарадњу наставити у наредном периоду”, изјавио је Бранко Ружић, министар просвете Републике Србије.

Компанија НИС је 2012. године покренула програм „Енергија знања“, како би допринела унапређењу образовног система у Србији и приближила се академској заједници и младима. Кроз овај програм НИС остварује сарадњу са образовним и научним институцијама у земљи и иностранству, побољшава услове за реализацију наставе и научних активности у школама и на факултетима у Србији, подржава развој природних наука и стипендира најбоље студенте у складу са кадровским потребама компаније и тржишта у целини.