Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva

Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva

15/12/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Šan Kristinom Makleod.
Ministar Vučević istakao je opredeljenje za jačanje dijaloga na najvišem nivou između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, koje će omogućiti dalje unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa, uključujući i odbranu. On je rekao da su saradnju u oblasti odbrane u prethodnom periodu upravo obeležili susreti na visokom nivou, što ne samo da predstavlja priliku da se u konstruktivnom dijalogu razmene mišljenja o aktuelnim temama, već i doprinosi približavanju stavova o bezbednosnim rizicima na prostoru Balkana i šire, kao i međusobnom razumevanju i daljem razvoju odnosa dve zemlje.

Ministar odbrane izrazio je duboku zabrinutost zbog razvoja situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da Srbija ostaje čvrsto posvećena miru, stabilnosti i očuvanju dijaloga sa prištinskom stranom, čemu u prilog govori i poziv predsednika Aleksandra Vučića upućen Srbima na Kosovu i Metohiji tokom aktuelne krize, da poštuju KFOR i EULEKS.

Ukazujući da je poštovanje međunarodnih sporazuma temeljni princip koji se mora poštovati, ministar Vučević, naglasio je da je za našu stranu neprihvatljiv proces transformacije tzv. „Kosovskih snaga bezbednosti“ u tzv. „Oružane snage Kosova“, što ne samo da nanosi štetu dijalogu Beograda i Prištine, već utiče i na destabilizaciju celog regiona.

Govoreći o bilateralnoj vojnoj saradnji, ministar odbrane, zahvalio je za uručene donacije britanske strane Ministarstvu odbrane Srbije, kao i za školovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u britanskim vojnoobrazovnim ustanovama. On je posebno izdvojio značaj zajedničkog angažovanja u multinacionalnoj operaciji UNFICYP na Kipru, što predstavlja krunu dosadašnje vojne saradnje i deluje podsticajno na dalje unapređenje ukupnih odnosa dve zemlje.

Ambasadorka Makleod saglasila se sa ocenom o značaju očuvanja kontinuiteta dijaloga na visokom nivou. Ona je istakla zainteresovanost britanske strane za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom, kroz nastavak zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojnomedicinske i saradnje u oblasti vojnog obrazovanja.