Predsednik Vučić u radnoj poseti Mađarskoj

Predsednik Vučić u radnoj poseti Mađarskoj

15/12/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u radnoj poseti Mađarskoj, gde se, na prelazu Kelebija–Tompa, sastao sa predsednicom Mađarske Katalin Novak.

 

Nakon obilaska privremenih graničnih barijera, predsednik Vučić je naveo da je Srbija ukinula slobodne vize zbog ilegalnih migracija, do sada za četiri zemlje: Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju.
“Zahvalan sam našim mađarskim prijateljima što smo počeli na nedeljnom nivou da razgovaramo i rešavamo probleme zajedno. Dve vrste mera u Srbiji smo preduzeli. Krenuli smo u prihvatanje i ukidanje slobodnih viza za pojedine zmelje, odakle je dolazio značajan broj migranata. Tek ćemo da preuzimamo mere zajedno sa kolegama iz Austrije i Mađarske”, rekao je predsednik Vučić i najavio da ćemo ojačati naše granice prema Severnoj Makedoniji, a kasnije i ka Bugarskoj, jer imamo ove godine 4 puta uvećan priliv ilegalnih migranata sa teritorije Severne Makedonije i 3,6 puta uvećan sa teritorije Bugarske.
Mi smo samo sa teritorije Severne Makedonije sprečili 45.965 ilegalnih ulaza. Preduzeli smo još jednu meru, a to je oštriji pristup prema naoružanim kriminalnim grupama. Nedaleko odavde, prema Subotici, Paliću i Horgošu, imali smo na više mesta naše snage bezbednosti i oružane obračune i uhapsili smo više od 600 onih koji su mislili da mogu uz oružje da preduzmaju određene nedozvoljene radnje i učestvuju u ilegalnoj migraciji. Verujem da ćemo nastaviti da preduzimamo mere na očuvanju bezbednosti i sigurnosti”, istakao je predsednik Vučić i zahvalio prijateljima iz Mađarske na saradnji.
Predsednica Mađarske Katalin Novak je, prilikom obilaska mađarsko-srpske granice sa predsednikom Srbije i bivšim češkim premijerom Andrejem Babišom, istakla da se na toj granici brani Evropska unija.
“Granica je naše obezbeđenje, obezbeđuje našu teritoriju. To je ujedno granica EU. Ako zajedno branimo ovde granicu, onda branimo Evropu, mir i bezbednost građana EU”, poručila je mađarska predsednica u izjavi novinarima i dodala da se granica čuva da bi se sačuvao mir, odnosno kako bi konflikti ostali van granica. Ona je objasnila da se zbog toga pravi jasna razlika između migranata, onih koji imaju pravo da se obrate za azil i iregularnih migranata, ali i naglasila da se pritisak iregularne migracije stalno povećava i da se to brojčano može dokazati.
“Do danas imamo više od 271.000 slučajeva ilegalnih pokušaja prelaska granice koje smo sprečili. Njihov broj je dvostruko uvećan u odnosu na prethodnu godinu. To je jedna od pojava sa kojom se suočavamo. Druga pojava je da su migranti sve agresivniji, sve više je krijumčara ljudi, svakodnevni su napadi na pripadnike granične policije. To ne možemo dozvoliti”, istakla je predsednica Novak i dodala da je neophodno proširiti saradnju i zajednički doprineti zaštiti zajedničke granice.
Bivši premijer Češke Andrej Babiš rekao je da je jedno od rešenja za sprečavanje ilegalnih migranata da Rumunija i Bugarska, kao i Srbija i sve zemlje Zapadnog Balkana budu deo Šengena.
“Potrebne su nam Rumunija, Bugarska, Srbija, ceo Balkan. Nije potrebno da su svi članice EU, ali potrebne su nam te zemlje”, rekao je bivši premijer Češke Republike i dodao da se Evropski savet problemom ne bavi na pravi način. On je naveo da u zajedničko rešenje treba uključiti i Tursku, odakle dolaze milioni izbeglica, kao i Siriju.