Poziv Srbima na Kosmetu da ne nasedaju na provokacije

Poziv Srbima na Kosmetu da ne nasedaju na provokacije

11/12/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras poziv Srbima na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije, kao i da poštuju Kfor i Euleks.

Vučić je u obraćanju, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, naveo da su preduzete odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine i da je, u skladu s tim, izdao najvažnija naređenja, koje je taj savet prihvatio.

Ponosan sam na naše vojnike i policajce. Pre nego što dobiju bilo kakvo naređenje za podizanje borbene gotovosti, milion puta ćemo pokušati da sačuvamo mir, poručio je predsednik Republike.

Prema njegovim rečima, na sednici tog tela je analizirano sve što se zbiva na Kosmetu, kao i takozvani međunarodni aspekt situacije na terenu i perspektive.

Danas smo na sednici razmatrali šta je to što mi moramo da činimo. Ono što je za nas važno je da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira i na smirivanje situacije, istakao je on, pri čemu je uputio poziv Srbima na severu da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije.

Na terenu imamo tešku borbu za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima, gde takozvana kosovska policija nema nikavo pravo da bude na severu, osim da to bude u skladu sa Briselskim sporazumom direktorat Sever, koji mora 96 odsto da bude sastavljen od Srba, predočio je Vučić.

On je podsetio na to da su i danas, kao i juče i prekjuče, upadali sa specijalnim jedinicama, za koje se mnogi u međunarodnoj zajednici prave da ih ne vide.

Predsednik Republike je ocenio da je reč o jednom pokušaju završavanja sa srpskim problemom na Kosovu i Metohiji u kojem učestvuju prištinske vlasti i deo međunarodne zajednice koji se pravi da ne vidi šta se dešava.

Vučić je rekao da Srbe na Kosmetu čeka teška noć, dodavši da je dobio uveravanja iz Kfora i Euleksa da neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata.

Nadamo se da će to tako proći. Nastavljamo da razgovaramo sa njima, to je naš posao. Učinićemo sve da se sačuvaju mir i stabilnost, naglasio je predsednik Republike.

On je istakao da barikade nije napravio neko zato što mu je to hir i voli da se smrzava već je reč o protestu zbog hapšenja, prebijanja i maltretiranja ljudi, kao i neispunjavanja Briselskog sporazuma.