Srbi na Kosmetu neće ostati bez podrške svoje države

Srbi na Kosmetu neće ostati bez podrške svoje države

11/12/2022 Off By BERB

Foto: rts.rs

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će u narednim danima Srbija biti izložena raznim vrstama pritisaka, ali da naša država ima crvene linije preko kojih neće preći.

Dačić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, istakao da su crvene linije za Srbiju da ne želi nove pregovore o Briselskom sporazumu i Zajednici srpskih opština, da nema priznavanja nezavisnosti, odnosno članstva  Kosmeta u Ujedinjenim nacijama i da nema ugrožavanja bezbednosti Srba u pokrajini.

Mi smo spremni za mir, ali za to je potrebna i druga strana, istakao je prvi potpredsednik Vlade, poručujući Srbima na Kosmetu, koji su ovog jutra na barikadama, da je država uz njih.

On je naglasio i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno izaziva nestabilnost, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu.

Dačić je rekao da u narednim danima u Srbiju dolazi savetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanije.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da je Priština pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti i da će, nakon zahteva za članstvo u Savetu Evrope, 15. decembra u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU.

Kada je reč o EU, postoji mogućnost da se to ospori iako tu nema većine, zato što se verovatno neće glasati većinski, već će biti potreban konsenzus ukoliko se neko pozove na statusno pitanje, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, da li će taj zahtev biti u startu odbijen zbog statusnog pitanja ili će biti poslat Evropskoj komisiji na izjašnjavanje, zavisi i od predsedavajuće zemlje, a to je Češka.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da zahtevom za vraćanje srpske vojske i policije na sever pokrajine Srbija želi da ukaže da postoji obaveza međunarodne zajednice da zaštiti sve građane Kosova i Metohije.