Podrška razvoju omladinske politike na lokalnom nivou

Podrška razvoju omladinske politike na lokalnom nivou

11/12/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Ministar turizma i omladine u Vladi Repoublike Srbije Husein Memić izjavio je danas da je Vlada Srbije budžetom za omladinsku politiku za 2023. godinu jasno pokazala opredeljenje da će ulaganje u mlade biti jedan od prioriteta u cilju stvaranja boljih uslova za njihov kvalitetan život.

Memić je u izjavi za agenciju Tanjug precizirao da budžet za omladinsku politiku u sledećoj godini iznosi 603 miliona dinara, što je za trećinu više od sredstava planiranih za 2022. godinu.

Ove brojke pokazuju da su potrebe mladih prepoznate i uvažene, a nadam se da ćemo u narednom periodu, kroz obostrano razumevanje, napraviti ambijent u kome se svaki mladi čovek, u bilo kom delu Srbije, neće osetiti zapostavljeno, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, najviše sredstava predviđeno je za podršku razvoju omladinske politike na lokalnom nivou, omladinske centre, kao i podsticanje zapošljivosti mladih.

Memić je rekao da nam je potrebna infrastruktura za omladinske sadržaje na lokalnom nivou, dodavši da će iz tog razloga najveća sredstva biti usmerena ka razvoju i izgradnji omladinskih centara koji će sledeće godine biti formirani u nekoliko gradova.

On je ukazao na to da je Ministarstvo u završnoj fazi izrade nove strategije za mlade, čije usvajanje se očekuje početkom 2023. godine i da je plan da do kraja sledeće godine u skupštinsku proceduru bude upućen predlog novog zakona o mladima, za čiju izradu će uskoro biti formirana radna grupa.

Prema njegovim rečima, aktivnosti koje sprovodi resorno ministarstvo samo su deo agende kojom se Vlada obraća mladim ljudima u Srbiji, a koja obuhvata širok spektar delovanja i drugih ministarstava, takođe usmerenih na sistemsko unapređenje položaja mladih u našoj zemlji.