ЖЕНЕ ПОМЕРАЈУ ПЛАНИНЕ

ЖЕНЕ ПОМЕРАЈУ ПЛАНИНЕ

09/12/2022 Off By BERB

Међународни дан планина обележава се сваке године 11. децембра. Повећана пажња на значај планина навела је Уједињене нације да 2002.годину прогласе Међународном годином планина. Од тада, сваке године за овај дан, Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), која је задужена за обележавање дана планина, предлаже тему којом се светска јавност упознаје и позива на указивање и подизање свести о значају планинских подручја широм света, њиховим вредностима, проблемима и утицајима које планине имају на природна и друштвена обележја ових подручја и људи који у њима живе.

 

Планине су дом 15% светске популације и четвртине светских копнених животиња и биљака. Са планина се обезбеђује вода за свакодневни живот половине човечанства. Планине су домаћини око половине светских жаришта биодиверзитета и 30% свих кључних области биодиверзитета.

Нажалост, планине су под претњом климатских промена и прекомерне експлоатације. Како глобална клима наставља да се загрева, планински људи – неки од најсиромашнијих на свету – суочавају се са још тежом борбом за квалитетан живот.

Растуће температуре такође значе да се планински глечери топе брзином без преседана, што утиче на залихе слатке воде низводно за милионе људи. Овај проблем погађа све нас. Морамо смањити емисију уљен диоксида и осталих компоненти базираних на угљенику и водити рачуна о природним богатствима.

Планине, планински извори и реке јесу рањене. Многи још увек верују да је природа неуништива, да се може узети све са планина и утробе планина без уочљивих последица. Та су планинска добра или блага (названа ”ресурси”) необновљива или веома споро обновљива на ”хуманој скали времена”, што ће рећи да је прекратак људски век да се та добра обнове. Међу њима су шуме, воде и земљиште, чини се да не мислимо довољно на вишеструку улогу коју ова добра имају за живи свет и људе.

Жене померају планине је тема овогодишњег Међународног дана планина 11. децембра.
Жене играју кључну улогу у заштити животне средине и друштвеном и економском развоју у планинским подручјима. Они су често примарни управници планинских ресурса, чувари биодиверзитета, чувари традиционалног знања, чувари локалне културе и стручњаци за традиционалну медицину.

Повећана климатска варијабилност, заједно са недостатком улагања у планинску пољопривреду и рурални развој, често је гурала мушкарце да мигрирају негде другде у потрази за алтернативним средствима за живот. Жене су стога преузеле многе задатке које су раније обављали мушкарци, али су жене у планинама често невидљиве због недостатка моћи доношења одлука и неједнаког приступа ресурсима.

Као фармери, продавци на пијаци, пословне жене, занатлије, предузетнице и лидери заједнице, жене и девојке у планинама, посебно у руралним областима, имају потенцијал да буду главни носиоци промена. Када сеоске жене имају приступ ресурсима, услугама и могућностима, оне постају покретачка снага против глади, неухрањености и руралног сиромаштва и активне су у развоју планинских економија.

Међународни дан планина 2022. је прилика да се подигне свест о потреби да се оснаже жене у планинама како би могле ефикасније да учествују у процесима доношења одлука и да имају већу контролу над производним ресурсима. Делећи изврсност, могућности и развој капацитета у планинама, Дан може промовисати родну равноправност и стога допринети побољшању социјалне правде, средстава за живот и отпорности.
Обележавајући Међународни дан планина још од првог проглашења 2002. године Планинарски савез Србије, друштва, клубови и чланство помажу у очувању планинске природе кроз програме рада и активности.

Обележавају се и уређују планинарске стазе и пешачки путеви, уређују планински извори и чесме, чисте се планинска излетишта од отпада, спречава се уништавање природних добара, објављује се литература о планинарству у планинама.

Треба нагласити да смо у планинским пределима покренули и планински туризам који је помогао у опстанку становништва и развоју подручја. Овде спадају сада већ познати туристички центри, али и мања подручја са очуваним природним, еколошким и етнолошким вредностима.

На много начина потврђујемо да можемо допринети и доприносимо ублажавању процеса исељавања са планина пре свега на нивоу локалних самоуправа. На овом задатку не постоје ”мали” пројекти. Верујемо да смо као организација спремни за планирање, уређивање и одржавање мреже планинарских стаза и пешачких путева који заједно са мрежом планинарских објеката могу допринети развоју туризма у руралним планинским пределима наше земље. Тврдњу поткрепљује чињеница да већ одржавамо око 7000 километара стаза и путева.

Верујемо да ћемо уз подршку Министрства омладине и спорта и кроз реализацију УНДП пројеката наставити са модернизацијом и унапређењем постојеће мреже.

Са тихим поносом треба рећи да се без прекида поштују ”Правила о заштити природе” усвојена у години оснивања Српског планинског друштва 1901. године. То значи да Планинарски савез Србије бележи 120 година организованог друштвено корисног рада на заштити планина.

Планинари су еколошки сензибилна популација која је сваког викенда присутна на троцифреном броју локација у планинама широм Србије. Упознати смо са свим видљивим и чулима уочљивим еколошким проблемима планина Србије, сваки проблем природе планина наше земље доживљавамо као свој.

Уважавајући тему овогодишњег Међународног дана планина успешно смо окончали међународни пројекта She Leads који је у фокус пажње поставио јачање лидерских компетенција жена међу планинарима. Са поносом истичемо чињеницу да жене чине 53% чланства Планинарског савеза Србије и да из године у годину на себе преузимају све већи део обавеза на управљачким функцијама у Савезу.

Планинарска организација је спремна да на сваком нивоу ангажовања учествује у планирању и реализацији планова развоја планинских предела и допринесе својим капацитетима и искуством из различитих области знања и вештина у планинама.
Овим саопштењем дајемо допринос обележавању Међународног дана планина 2022. године у Србији, као организација која своју спортску, рекреативну и културну активност обавља већ 121 годину.

Драге планинарке и планинари, драги грађани Србије
Подижите свест о потреби бриге о планинама 11. децембра организовањем активности укључујући изложбе, презентације, такмичења и планинарења.

 

Исо Планић
Председник Планинарског савеза Србије