Let Beograd–Tjenđin učvrstiće privredne veze Srbije i Kine

Let Beograd–Tjenđin učvrstiće privredne veze Srbije i Kine

09/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će prvi let na novouspostavljenoj avionskoj liniji između Beograda i Tjenđina dodatno ojačati privredne veze Srbije i Kine, dovesti nove investitore, privući veliki broj turista u našu zemlju, ali i unaprediti odnose između dva naroda.

Brnabić je na konferenciji za novinare na Aerodromu „Nikola Tesla”, povodom prvog leta širokotrupnog aviona „Er Srbije” za kineski grad Tjenđin, koji će biti realizovan danas u 14.10 časova, istakla da će ovim letom Beograd biti povezan ne samo sa Tjenđinom, već i sa Pekingom, do kojeg se može stići brzom prugom za pola sata.

Ona je ocenila da će bolja saobraćajna povezanost dveju zemalja unaprediti njihovu ekonomsku i privrednu saradnju, ali i dodatno ih povezati na nivou kulture, s obzirom na to da su u glavnim gradovima otvorena nacionalna predstavništva kulture oba naroda.

Premijerka je ukazala na to da je Tjenđin 20. najveći grad na svetu u kojem živi 13,5 miliona ljudi i predstavlja jedno od najvažnijih ekonomskih, administrativnih, kulturnih i privrednih čvorišta Kine, uz napomenu da je ovaj grad u 2021. godini dostigao BDP od 224 milijarde dolara.

Brnabić je, govoreći o turističkoj saradnji Srbije i Kine, podsetila na to da je 2019. godine najveći broj dolazaka turista u Srbiju bio upravo iz Kine, i to 145.000 sa ostvarenih 268.500 noćenja.

Tome su, kako je objasnila, doprineli letovi kineske nacionalne avio-kompanije, ali i to što je Srbija prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je potpisala Sporazum o ukidanju viza sa Kinom.

Ona je, kada je u pitanju bilateralna privredna razmena, precizirala da su dve zemlje 2021. godine premašile robnu razmenu od pet milijardi dolara.

Apsolutni prioritet Srbije koji se tiče unapređenja saradnje sa Kinom jeste potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, i kada to budemo uradili, otvoriće se neslućene mogućnosti i naša ekonomija će to osetiti u istom trenutku.

Takođe, kako je dodala, sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom umnogome će privući investitore iz celog sveta u Srbiju, ali i podići konkurentnost domaćih kompanija.

Srbija će, zahvaljujući nacionalnoj avio-kompaniji „Er Srbija”, u toku 2023. dobiti 20 novih letova ka evropskim centrima, ukazala je predsednica Vlade i podsetila na to da je nacionalna kompanija jedna od retkih u Evropi koja ima direktne letove ka SAD – za sada se iz Beograda leti za Njujork, a uskoro će početi i letovi za Čikago.

Naša zemlja jedina u regionu ima i direktne letove za Kinu. Ponosna sam na to što smo zahvaljujući „Er Srbiji” vazdušno čvorište centralne i jugoistočne Evrope i zato što smo postigli konekciju sa svakim evropskim centrom, poručila je Brnabić.

Usled trenutnih ograničenja zbog COVID-19, letovi između dva grada obavljaće se jednom nedeljno, i to od Beograda do Tjenđina petkom, dok će se povratni letovi od najveće luke u severnom delu Kine do srpske prestonice obavljati nedeljom.

Uspostavljanjem direktne linije do Kine, „Er Srbija” će omogućiti dobre konekcije preko Beograda ka mnogim destinacijama u svojoj mreži, kao što su Amsterdam, Barselona, Oslo, Pariz, Stokholm, Frankfurt, Ljubljana, Valensija, Prag, Venecija, Zagreb i druge destinacije širom Evrope i u regionu šireg Balkana.

Konferenciji su prisustvovali i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, generalni direktor „Er Srbije” Jirži Marek, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i ostali gosti.