Уручени кључеви 44 нова стана за избеглице у Суботици

Уручени кључеви 44 нова стана за избеглице у Суботици

09/12/2022 Off By BERB

Foto: KIRS

 

Станови изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 8. намењених за избегла лица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, данас су уручени кључеви од 44 новосаграђена стана у Суботици.

 

Укупна бруто површина зграде је 2.947,28 м2, а вредност радова износила је 1.235.093,56 евра. Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 10. октобра 2022. године.

Догађају су присуствовали комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, градоначелник Суботице Стеван Бакић, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, други секретар амбасаде СР Немачке у Србији Даниел Мохсени, шефица Одељења за интеграцију УНХЦР-а у Србији Ивана Јелић, директор Јединце за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић, представници других државних и међународних организација и институција.

Регионални стамбени програм у Србији има за циљ да стамбено збрине и обезбеди око 7.000 најугроженијих породица са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. Комесаријат за избеглице и миграције је много урадио у пружању помоћи избеглим, расељеним и прогнаним лицима. Наравно, најзначајнији резултати су у вези са стамбеним збрињавањем, у оквиру овог програма корисницима je до сада додељенo укупно 6.819 стамбених решења, а када говоримо о Суботици укупно је додељено 358 стамбених решења, а од тога у оквиру регионалног стамбеног програма 159 стамбених решења. Данас је важан дан за ове 44 породице које су коначно дочекале свој нови дом. Желим вам да у новим становима са својим породицама проживљавате само лепе тренутке и да вас прати срећа. Обезбеђене су употребне дозволе за новоизграђене стамбене објекте на територији јединица локалне самоуправе Шабац, Шид и Лучани, до краја године очекујемо доделу још 50 стамбених јединица за избегличке породице и у наредној години ћемо наставити са том политиком а очекујемо да решимо стамбено питање за више од 500 породица, рекла је комесарка Наташа Станисављевић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.