Безбедност и независност новинара апсолутни приоритети Владе

Безбедност и независност новинара апсолутни приоритети Владе

09/12/2022 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић је истакао јутрос у „Дневнику“ РТС-а да су слобода медија, безбедност новинара, слобода рада и изражавања апсолутни приоритети Владе и надлежног Министарства.

 

Јовановић се осврнуо на обуставу рада запослених у Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) уз напомену да је реч о регулаторној независној агенцији где било какав утицај на њихов рад није дозвољен. Он је апеловао на то да се не врши притисак на регулаторне агенције и подвукао да не може да суди да ли су РАТЕЛ и РЕМ неку одлуку донели брже или спорије.

Говорећи о прекиду емитовања програма на један дан телевизија Н1 и Нова С, министар је рекао да је важно да грађани знају да су ове телевизије то урадиле самостално и да на њих није вршен никакав утицај од стране државних институција.

Јовановић се захвалио Министарству унутрашњих послова и Тужилаштву за високо-технолошки криминал јер су великом брзином одреаговали на претње новинарки телевизије Нова С, Јелени Обућини и додао да је то доказ колико је Влади битна безбедност и независност новинара.

Он је оценио да је укидање роминга за интернет саобраћај, које је у уторак договорено у Тирани, одлична вест за грађане и привреднике и додао да су се мобилни оператори региона договорили да почев од октобра наредне године, па до краја 2026. постепено спуштају цену.

Министар је истакао да Министарство ради и на реализацији пројекта обезбеђивања широкопојасног интернета широм Србије, превасходно у селима, односно да је циљ да до 2025. свако село, свака кућа у Србији има интернет од 100 мегабита у секунди.

Јовановић је подсетио да је формирана Радна група за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима и да су у групи заступљена сва медијска и новинска удружења која су радила и на Стратегији развоја система јавног информисања у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године и очекује да ће до краја године бити завршен први нацрт кровног Закона у јавном информисању.