Рекордан буџет за пољопривреду у 2023. години

Рекордан буџет за пољопривреду у 2023. години

09/12/2022 Off By BERB

Буџет Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за 2023. годину је рекордан и износи 79,7 милијарди динара, а највећи део средстава је намењен унапређењу производње и стабилности дохотка произвођача.

 

Износ укупних субвенција у пољопривреди са свим изворима финансирања је 68,7 милијарди динара што износи 87% буџета МПШВ за 2023. годину и 35 % укупних субвенција Републике Србије.

Поред директних плаћања за које је намењено 46,9 милијарди динара, за мере руралног развоја издвојено је 8 милијарди динара, за ИПАРД 6,3 милијарде динара, за Пројекат тржишно оријентисане пољопривреде који Министарство пољопривреде спроводи са Светском банком 2,2 милијарде динара…

Подсећамо да мере директних плаћања које се додељују произвођачима, укључују мере подршке за премију за млеко, подстицаје за биљну и сточарску производњу и реализацију регреса.

Поред исплате субвенција, наставиће се и са улагањима у уређење водотокова и заштиту од штетног дејства вода (део управљања водама који се финансира преко ЈВП Србијаводе) у износу од 1,93 милијарди динара.

У 2023. години биће настављена и реализација пројеката за електрификацију поља, изградњу и реконструкцију система за наводњавање, постројења за пречишћавање отпадних вода…
Радиће се и на дигитализацији и увођењу система е Аграр, који ће у себи интегрисати функције Централног Информационог Система и Писарнице и додатно ће убрзати обраду захтева стварајући услове да се сви предмети који се приме у току године у истој години и исплате.