Младе још јаче укључити у креирање стратешких докумената

Младе још јаче укључити у креирање стратешких докумената

25/04/2024 Off By BERB

Фото: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов отворио је данас у Сјеници радионицу „Улога младих на националном и локалном нивоу у доношењу одлука и креирању нових политика”.

Жигманов је, обраћајући се учесницима, истакао да су млади људи садашњост и будућност Србије и региона, да их морамо укључити у процесе доношења одлука, оспособити за конструктиван друштвени дијалог и учинити видљивијима у јавном дискурсу.

Министар је нагласио да Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог препознаје младе као значајне субјекте друштва и носиоце друштвених промена и управо зато су увек били укључивани у креирању наших стратешких докумената које смо доносили, и биће укључивани и у наредном периоду.

У том контексту, Жигманов је подсетио да је Министарство организовало бројне друштвене дијалоге на тему младих од којих је издвојио „Дијалог о положају младих активисткиња“ и „Ментално здравље младих“.

Министар је позвао младе да преко својих представника, узму активно учешће у раду свих министарства и да подносе предлоге, сугестије и мишљења како би допринели обликовању боље будућности и стварању инклузивног и кохезивног друштва по мери свих грађана.

Радионицу је организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP), у оквиру пројекта „Млади за инклузију, једнакост и поверење“ (Youth 4 inclusion, equality and trust).

Учествовали су државни секретар Рејхан Куртовић, помоћница министра Нина Митић, представници министарства из Сектора за антидискриминациону политику и родну равноправност и Сектора за националне мањине, као и млади из Сјенице, Новог Пазара и других места овог дела Србије.

Млади чине петину становника наше земље и важно је да се њихов глас чује у процесу доношења одлука. Радионица је организована у циљу подршке укључивању младих у процес креирања политика на свим нивоима власти, а Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог наставиће да, кроз постојећи механизам друштвеног дијалога, поверење младих у институције унапреди и оснажи.