Neophodna razmena korisnih iskustava sa EUROJUST

Neophodna razmena korisnih iskustava sa EUROJUST

03/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac sastale su se sa predsednikom EUROJUST Ladislavom Hamranom.

Na sastanku je istaknuto da je neophodna razmena korisnih iskustava sa EUROJUST, kao organom Evropske unije za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima, jer oblici kriminala u današnje vreme najčešće imaju transnacionalni karakter i gotovo je nemoguće da se jedna država sama, bez međunarodne saradnje, efikasno bori protiv ovih oblika kriminala.

Posebno je neophodan ovakav oblik saradnje, jer je Republika Srbija najveća država Zapadnog Balkana, koji se nalazi na spoljnim granicama Evropske unije i predstavlja raskrsnicu trgovine drogom i oružjem, kao i delovanja organizovanih kriminalnih grupa.

Učesnici sastanka su zaključili da je kontinuirana saradnja sa EUROJUST neophodna radi efikasnog sprečavanja i borbe protiv teških oblika kriminala.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministarke pravde Vladimir Vinš, ambasadorka Republike Srbije u Hagu Ksenija Milenković, javni tužilac za vezu Republike Srbije sa EUROJUST Gordana Janićijević i savetnica za međunarodnu saradnju u Republičkom javnom tužilaštvu Marijana Santrač, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.