Predlog budžeta za 2023. godinu pred poslanicima 5. decembra

Predlog budžeta za 2023. godinu pred poslanicima 5. decembra

03/12/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će se predlog budžeta za sledeću godinu u ponedeljak, 5 decembra, naći pred poslanicima u Skupštini Srbije, dodajući da je njime obezbeđen novac za standard građana, investicije i energetiku.

Mali je gostujući na TV Prva istakao da su poboljšanje životnog standarda građana, nastavak investicija i stabilna energetska situacija u kojoj će i građani i privreda imati dovoljno struje i gasa, tri glavna stuba budžeta za 2023. godinu.

Kada je reč o životnom standardu, ministar finansija je naveo da su obezbeđena sredstva za povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade.

Prema njegovim rečima, drugi stub su investicije, za koje je izdvojeno oko sedam odsto bruto društvenog proizvoda i tu se, kako je rekao, neće odustati ni od jednog započetog ni planiranog posla, ni kada je reč o putevima, ni komunalnoj infrastrukturi, bolnicama i slično.

Treći stub je energetika. Mi ćemo sledeće godine imati deficit od 3,3 odsto, od čega se 1,9 odsto odnosi na budžet, a ostalih 1,4 odsto je vezano za energetiku. Trudimo se i trudićemo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje, rekao je Mali.

Kada je reč o energetici, ministar finansija je dodao da se u saradnji sa stručnjacima iz Nemačke radi na definisanju strategije za razvoj energetskog sektora do 2050. godine i da će u narednih više od 20 godina, biti potrebno godišnje ulagati po približno milijardu i po evra kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje energentima.

On je naveo i da se do sada za pomoć države u iznosu od po 5.000 dinara prijavilo 607.000 mladih.

Prijava traje do 15. decembra, preko Uprave za trezor, a isplata će početi 16. decembra i verujem da ćemo isplatu završiti do 19. decembra, rekao je on.

Mali je podsetio da pravo na ovu pomoć imaju mladi između 16 i 29 godina i da je neophodno da se prijave svi, bez obzira da li su već primali državnu pomoć.

Ministar finansija je dodao da je za ovu pomoć iz budžeta izdvojeno šest milijardi dinara.