Podrška ranjivim grupama žena i devojčica na marginama društva

Podrška ranjivim grupama žena i devojčica na marginama društva

03/12/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković, povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, istakla je punu posvećenost i odlučan pristup Srbije da svaka žena, devojka i devojčica u potpunosti ostvaruju svoja ljudska prava, ravnopravno sa drugim građanima i građankama Srbije.

Ovaj dan posvećen je osobama sa invaliditetom i koristim priliku da ukažem na njihov položaj i istaknem posvećenost i odlučnost Srbije da svaka žena, devojka i devojčica u potpunosti ostvaruju svoja ljudska prava, ravnopravno sa drugim građanima i građankama naše zemlje, naglasila je Gojković.

Gojković je napomenula da od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, 58,2 odsto su žene, a njihov položaj i prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju nisu dovoljno vidljive i zato je neophodno da o tome govorimo, jer su žene sa invaliditetom posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa u našem društvu.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti dubinskim uzrocima rodne nejednakosti, koje su još izraženije ukoliko je žena suočena i sa nekom vrstom invaliditeta. Istovremeno, neophodno je da uložimo dodatne napore u podizanju svesti o prevazilaženju stereotipa o sposobnosti žena i devojčica sa invaliditetom da se ostvare, pruže svoj doprinos i iskažu u svim oblastima društvenog života. Naša zejednička obaveza je da ih podržimo u tim naporima, naglasila je Gojković.

Gojković je ukazala da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Vlada Srbije ostaju dosledni opredeljenju da je neophodno ojačati podršku posebno ranjivim grupama žena i devojčica koje se nalaze na marginama društva i u većem riziku od nasilja i diskriminacije usled njihovog nepovoljnog ekonomskog statusa.

Nastavićemo sa radom na ostvarenju vizije i stvaranju okruženja za puno ostvarivanje ljudskih prava i pristup svim resursima za svakog građanina i građanky Srbije. Moramo zajedno kao društvo učiniti sve da stvorimo bolje mogućnosti da žene sa invaliditetom dostignu ekonomsku samostalnost i dostojanstven život, poručila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.