Сименс ће јачати своје капацитете у Србији

Сименс ће јачати своје капацитете у Србији

30/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима компаније Siemens Energy, која већ дуги низ година успешно послује на српском тржишту, о сарадњи у области научно-технолошких иновација, као и сарадњи у области енергетике.

Председница владе истакла је да Србија стратешки радила на стварању основе за развој ИТ сектора, науке и технологије, улагањем у ове области, а пре свега, у образовни кадар који представља највећи развојни потенцијал наше земље.

Говорећи о приоритетима ове владе, премијерка је навела да је у претходном периоду програмирање уведено као обавезан предмет у основне школе и повећан број ИТ одељења у средњим школама. Такође, како је објаснила, уведен је и предмет „Дигитални свет“ од првог разреда основне школе, а од прошле године и основе разумевања вештачке интелигенције у свим основним и средњим школама у Србији. Навела је и да ће Влада Србије наставити са улагањима у инфраструктуру за стартап иновације и изградњу научно-технолошких паркова, као и подршку оних који већ послују у Србији.

Сумирајући резултате у овој области, Брнабић је истакла да је циљ привлачење едукованих људи из целог света, додајући да се последњих година све више младих из дијаспоре враћа у Србију, како би радили у компанијама из ИТ области на српском тржишту.

Представници компаније Siemens Energy оценили су да је људски ресурс најважнија основа за постизање успеха у области иновација и нових технологија у чему је Србија лидер у региону.

Када су у питању будуће стратегије, представници ове компаније, навели су да је у плану проширење капацитета већ основаних центара у Србији: Центра за развој пројектих решења у индустрији и глобалног центра за сајбер безбедност, као и да се разматра развој у областима ИТ, великих података и вештачке интелигенције. Навели су да очекују и значајно повећање броја запослених у Србији и то искључиво високо квалификованог кадра.

На састанку је било речи и о могућностима сарадње у области енергетске транзиције и нових извора енергије са компанијом Siemens Energy, једном од водећих у развијању технологије производње и коришћења водоника у индустрији и енергетици.

Премијерка Брнабић истакла је да ће Влада Србије пружити сву неопходну подршку сарадњи са овом компанијом која интензивно ради и на промоцији наше земље на глобалном тржишту.

Састанку са представницима компаније Siemens Energy, присуствовао је и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.