Зелена транзиција трајно опредељење Србије

Зелена транзиција трајно опредељење Србије

30/11/2022 Off By BERB

Фото-Никола Петровић/МРЕ

 

Министарка рудaрства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским о процесу енергетске транзиције, реформама у енергетском сектору и даљем унапређењу законодавног оквира у области енергетике.

 

Ђедовић је истакла да је зелена транзиција трајно опредељење Србије и нагласила важност сарадње са Енергетском заједницом у планирању и спровођењу активности које ће за резултат имати веће учешће обновљивих извора енергије у енергетском миксу и смањење емисије штетних гасова.

Министарка је навела да спровођење циљева у области енергетике и климе подразумева да сачувамо нашу енергетску стабилност, истовремено остварујући циљеве зелене транзиције која треба да буде финансијски и социјално одржива и праведна и допринесе да дугорочно имамо снажан и одржив енергетски систем.

Такође, Ђедовић је навела да је, осим обезбеђивања сигурног снабдевања енергијом и енергентима у условима енергетске кризе, један од приоритета реформисање енергетског сектора, укључујући ефикасније функционисање енергетских предузећа.

„Чињеница да је Србија отворила Кластер 4 који се односи на Зелену агенду и одрживу повезаност је подстицај да наставимо да још ефикасније радимо на усаглашавању нашег законодавства са захтевима и прописима ЕУ. У претходном периоду усвојено је више прописа о мрежним правилима, и у наредном периоду наставићемо да радимо на додатном усаглашавању са европским законодавством“, рекла је Ђедовић.

Лорковски је изразио задовољство што види посвећеност Србије путу енергетске транзиције и поручио да на том путу може да рачуна на пуну подршку Секретаријата Енергетске заједнице.

„Била ми је част и задовољство што сам упознао данас министарку Ђедовић. Упркос изазовима суочавања са енергетском кризом, јасно видим да је Србија у потпуности опредељена да настави путем реформи енергетског сектора и енергетске транзиције. Секретаријат ће наставити да чини све што може да подржи Србију на њеном путу енергетске декарбонизације и да донесе опипљиве користи за њене грађане. Имали смо веома плодоносну дискусију када је реч о реформама за обезбеђивање енергетске безбедности Србије и ширег региона и приступачности енергије“, рекао је Лорковски.