Састанак са замеником министра међународног одељења ЦK КП Кине

Састанак са замеником министра међународног одељења ЦK КП Кине

30/11/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са замеником министра међународног одељења Централног комитета Комунистичке партије Кине Ћијеном Хонгшаном, са којим је разговарао о бројним аспектима стратешког партнерства са Народном Републиком Кином, оценивши да односи Београда и Пекинга улазе у нову фазу развоја, посебно кроз планове за свестрану економску сарадњу, унапређење трговинске размене и прилив нових кинеских инвестиција. Састанку је присуствовала и амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо.

 

Председник је пожелео добродошлицу високом званичнику, искористивши прилику да честита резултате 20. Конгреса КП Кине и поновни избор Си Ђинпинга.

Председник је изразио подршку Србије Иницијативи за глобални развој, као формату који се залаже за креирање повољног амбијента у циљу убрзања глобалног развоја уз подстицање равноправног и избалансираног развојног партнерства. Председник Вучић је посебно истакао да иницијативе председника Ђинпинга имају посебну тежину, будући да су окренуте општој добробити човечанства уз фокус на повезивање и сарадњу, без обзира на величину и реалну снагу држава у међународној арени.

Председник је поновио захвалност кинеском председнику, НР Кини и Комунистичкој партији Кине на подршци територијалном интегритету Србије, њене независности и самосталности, посебно нагласивши да и Србија непоколебљиво и доследно подржава политику „једне Кине“ у свим међународним форумима.

Заменик министра Хонгшан је истакао да добри односи двојице председника и њихови бројни сусрети уливају јаку покретачку снагу за даљи развој сарадње Србије и Кине и додао да је његова земља спремна за даље јачање свеобухватног стратешког партнерства са Србијом.

Председник је изразио наду у скору посету председника Си Ђинпинга, чиме би нам не само указао посебну част, већ и пружио прилику да га срдачно угостимо и искажемо захвалност и за његово лично ангажовање на изградњи челичног пријатељства наше две земље.