Велики потенцијал за унапређење сарадње са Саудијском Арабијом

Велики потенцијал за унапређење сарадње са Саудијском Арабијом

30/11/2022 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас у Ријаду са вршиоцем дужности генералног директора Саудијског фонда за развој Султаном Абдулрахманом Ел Маршадом коме је представио економске резултате Србије и потенцијале за улагање, те разговарао о могућностима веће сарадње Србије и Саудијске Арабије.

 

Министар Мали је након састанка, рекао да је наша земља представљена у најбољем могућем светлу, уз напомену да постоји велики потенцијал за сарадњу, а посебно интересовање је за улагања у инфраструктуру, енергетику и пољопривреду.

Он је истакао да би од даљег раста страних директних инвестиција, по којима је Србија рекордер у региону, имале користи и суседне земље и најавио да ће у наредних месец дана представници Фонда за развој посетити Београд.

То ће бити први наредни конкретан корак након данашњих разговора, нагласио је Мали и указао на то да је циљ да се и лично увере у велике инвестиционе могућности које Србија нуди.
Мали је истакао да је привлачење што више инвестиција у Србију економска стратегија која Србији доноси резултате јер је у временима кризе први потез инвеститора увек повлачење или опрез што за собом вуче и смањивање обима економије земље.

„Србија, на другој страни бележи раст страних директних инвестиција. Нисмо случајно ове године остварили више од 3,4 милијарде евра страних директних инвестиција у првих 10 месеци. Инвеститори умеју да препознају наш труд и желимо да у истом ритму наставимо јер су нам инвестиције неопходне за очување раста који бележимо“, навео је министар Мали.

Ел Маршад и Мали разговарали су и о Иницијативи „Open Balkan“ будући да Саудијска Арабија већ има активне пројекте у нашем региону.

Мали је овим састанком започео дводневну посету Краљевини Саудијској Арабији током које ће се састати још и са министром туризма Краљевине Саудијске Арабије Ахмедом Ел Хатибом и министром финансија Мохамедом Ел Џаданом.

Министар Мали ће током посете Саудијској Арабији присуствовати и 22. Глобалном самиту Светског савета за путовања и туризам (World Travel & Tourism Council Global Summit).