Нулта толеранција према сваком облику насиља

Нулта толеранција према сваком облику насиља

25/11/2022 Off By BERB

Аутор фотографијa: Дејан Урошевић

 

Министарка за бригу о породици и демографију и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије Дарија Кисић нагласила је данас да је нулта толеранција према сваком облику насиља била и остаће међу приоритетима рада Владе Републике Србије.

 

Кисић је, поводом 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама, присуствовала отварању изложбе „Безбедна свуда“ на Калемегдану, где су на централној стази и у делу парка приказани начини који обезбеђују већу сигурност жена у јавном простору.

Министарка је указала на то да, према проценама, свака трећа жена широм света макар једном током живота доживи неки од облика физичког насиља, нагласивши да насиље не мора да буде само физичко, него и емоционално и економско, а онда је потпуно јасно да је та учесталост много већа.

Крајње време је да кажемо стоп насиљу над женама и „не“ сваком облику насиља, истакла је Кисић.

Кисић је додала да ће Министарство за бригу о породици и демографију и Координационо тело за родну равноправност, који се и ове године придружују кампањи „16 дана активизма у борби против насиља над женама“, увек бити партнер ка достизању тог циља.

Како је додала, и на данашњи дан, Међународни дан борбе против насиља над женама, порука је да свака жена треба да се одупре насиљу, да зна да има коме да се обрати и да је њена држава уз њу и да о том насиљу не ћути.

Кисић је изразила захвалност Амбасади Велике Британије и UN Women, на досадашњој подршци у борби против насиља над женама и изразила уверење да ће сарадња на том пољу бити настављена и у наредном периоду.